Încălzirea globală va depăși limitele convenite la nivel internațional, potrivit unui sondaj realizat de publicația britanică The Guardian. Sute de experți în domeniul climei au fost consultați, aceștia subliniind că în viitor ne putem aștepta la valuri de căldură, inundații și furtuni catastrofale.
Doar 6% dintre respondenți consideră că limita de 1,5 grade Celsius ar putea fi atinsă, lucru care implică acțiuni radicale și extrem de rapide pentru a opri și inversa creșterea emisiilor provenite din arderea combustibililor fosili.
Criza climatică crește progresiv, ceea ce înseamnă că fiecare tonă de CO2 evitată va reduce suferința oamenilor.
„Schimbările climatice nu vor deveni brusc periculoase la o temperatură de 1,5 grade Celsius – sunt deja periculoase – și nici nu se va încheia meciul dacă trecem de 2 grade Celsius – ceea ce s-ar putea să se întâmple”, a declarat profesorul Peter Cox, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.
1,5 grade Celsius: La acest prag, cresc valurile de căldură și furtunile sunt tot mai puternice și mai frecvente. De asemenea, recifurile de corali mor și ghețarii se topesc și se prăbușesc.
2 grade Celsius: Dacă temperatura crește cu 2 grade peste nivelul normal, din cauza modificărilor climatice, ne putem aștepta ca valul de căldură care a lovit în 2021 Canada și SUA va fi replicat mult mai frecvent. De asemenea, vor fi de două ori mai multe inundații în lume.
2,7 grade Celsius: În cazul în care temperatura crește și ajunge la 2,7 grade Celsius peste limită, umanitatea se va afla în afara „nișei climatice”, care înseamnă condițiile inofensive în interiorul cărora civilizația a înflorit în ultimii 10.000 de ani.
3 grade Celsius: 3 grade Celsius – Deși poate părea un nivel redus, în cazul în care planeta va avea cu 3 grade peste limită, orașe precum Shanghai, Rio de Janeiro, Miami și Haga vor ajunge sub nivelul mării.
Impactul acestei temperaturi de 3 grade peste limită are efecte în cascadă și va afecta întreagă planetă – prețurile alimentelor vor crește, mâncarea și apa vor fi tot mai puține, lanțurile de aprovizionare vor fi întrerupte – situație ce va face ca statele să se confrunte cu milioane de refugiați.
La rândul său, dr. Henri Waisman, de la institutul de cercetare politică IDDRI din Franța, a subliniat că lupta trebuie să continue.
„Schimbările climatice nu sunt o chestiune de alb sau negru, iar fiecare zecime de grad contează foarte mult, mai ales atunci când ne uităm la impactul socio-economic. Acest lucru înseamnă că este încă util să continuăm lupta”, a punctat acesta, potrivit The Guardian.
Peștii tropicali invadează apele Australiei din cauza schimbărilor climatice
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice