Home » D:News » De ce oul fiert încă este un deliciu culinar greu de egalat?

De ce oul fiert încă este un deliciu culinar greu de egalat?

De ce oul fiert încă este un deliciu culinar greu de egalat?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.12.2024

Moale, lipicios, cremos – oricum îți place să-l numești, tăierea unui ou fiert pentru a dezvălui un gălbenuș auriu glorios, învelit într-un albuș ferm și cremos, este unul dintre cele mai simple și pure plăceri ale vieții.

Cel puțin această imagine s-a păstrat încă de acum mai bine de 70 de ani, când o mișcare de marketing a plasat banalul ou în mijlocul unei ceremonii demne până și de curțile regale.

Putem spune fără ezitare că nimic nu poate învinge un ou fiert moale, servit cu „pâine prăjită pe margine – o delicatesă despre care se zvonește că a fost inventată de Consiliul de Marketing al Ouălor în anii 1950.

Oul fiert, greu de egalat

Alegerea paharului tău preferat pentru ou, crăparea ceremonioasă a cojii cu o lovitură precisă a lingurii, tăierea capacului și scufundarea pâinii prăjite cu unt în gălbenușul care curge reprezintă o „ceremonie culinară” care nu se demodează niciodată.

Da, un ou fiert este o expresie practică a frumuseții perfecte – iar obținerea unui ou ideal necesită doar puțină experiență în bucătărie, notează The Guardian.

Care sunt pașii acestei „ceremonii culinare”

Așa cum știu toți bucătarii cu experiență, primul pas este alegerea oului potrivit. Ouăle trebuie să fie proaspete, de la găini crescute liber și cu gălbenuș auriu, pentru o explozie glorioasă de culoare atunci când sunt deschise.

Urmează temutul proces de fierbere. Conform metodei clasice, regulile sunt simple, dar de neclintit. Temperatura ouălor este irelevantă, dar dimensiunea tigăii nu este: aceasta trebuie să fie suficient de mare pentru a evita aglomerarea. Ouăle trebuie acoperite cu aproximativ 2 cm de apă rece, care se aduce la punctul de fierbere cât mai rapid posibil, apoi se reduce temperatura pentru a fierbe lent. Apoi, setează cronometrul. Momentul în care deschizi un ou și descoperi gălbenușul perfect este unul satisfăcător, așa că nu este timpul pentru aproximări.

Pentru ouă moi: setează cronometrul la două minute.

Pentru ouă tari, dar cu gălbenuș ușor moale: trei minute.

Pentru un gălbenuș complet solid: șapte minute generoase.

După ce sunt gata, transferă ouăle într-un bol cu apă cu gheață sau trece-le sub jet de apă rece pentru a opri procesul de gătire. Dacă intenționezi să le decojești, așteaptă până când oul este suficient de rece pentru a fi manipulat, apoi rulează-l ușor pe o suprafață dură pentru a slăbi coaja. Folosind o linguriță, poți introduce marginea între coajă și ou pentru a o desprinde în câteva bucăți.

Pentru ouăle moi, dacă vrei să le combini cu ceva mai special decât pâinea prăjită cu unt, nimic nu te împiedică să adaugi propriile tale variații. În trecut, sparanghel învelit în prosciutto, felii de pâine rarebit, avocado cu pancetta subțire, bastonașe de mămăligă fermă presărate cu parmezan sau chiar „pigs in blankets” (cârnați înveliți în bacon) au fost toate opțiuni care au ajuns în profunzimea unui ou dippy.

Imaginația nu are limite la servirea oului

Posibilitățile pentru ouăle fierte tari sunt, de asemenea, infinite. Ele pot reprezenta punctul culminant al unui kedgeree, pot fi zdrobite peste pâine prăjită cu avocado sau pot fi amestecate în salate pentru un plus de proteine. De la o salată clasică niçoise la o salată asiatică cu pui presărată cu semințe negre de susan sau o combinație de vară simplă cu roșii, ierburi și bucăți de pâine albă crocantă.

La cină, ouăle fierte tari, decojite și poșate în sos de soia, mirin, oțet de orez și ardei iute, pot crea o masă spectaculoasă, plină de umami, servită pe un bol simplu de orez sau într-o supă reconfortantă de tăiței. Un curry cu ouă fierte este, de asemenea, o rețetă clasică indiană subapreciată.

Între timp, ouăle umplute revin în tendințe. Un element de bază al petrecerilor din anii ’70, aceste aperitive gustoase pot atrage atenția dacă li se oferă un aspect modern – poate cu trufe rase deasupra, prăjite în adâncime sau marinate în sos de soia înainte ca gălbenușurile să fie amestecate cu wasabi și ghimbir murat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Amprente vechi de 1,5 milioane de ani a două specii diferite de strămoși umani, descoperite în același loc

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”

De ce ouăle de găină au culori diferite?

Cafeaua, ouăle și orezul alb conțin substanțe toxice care se acumulează în organism

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, concepută să devină cea mai mare destinație de entertainment, retail și tehnologie de pe continent care va transforma țara într-un nou epicentru global al divertismentului
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?