Home » D:News » Cine i-a pozat lui Leonardo?

Cine i-a pozat lui Leonardo?

Cine i-a pozat lui Leonardo?
Publicat: 16.01.2008
Expertii germani cred ca au rezolvat misterul vechi de sute de ani al identitatii "Giocondei", femeia care apare in celebrul portret pictat Leonardo da Vinci, aceasta fiind, intr-adevar Lisa Gherardini, sotia negustorului florentin Francesco del Giocondo, potrivit unui studiu preluat de Reuters.

Majoritatea expertilor cred ca modelul care a pozat pentru pictura care dateaza din secolul al 16-lea a fost Lisa Gherardini, sotia bogatului negustor din Florenta Francesco del Giocondo.  Dar multi istorici de arta s-au intrebat daca nu cumva femeia cu zambet misterios din acest tablou este iubita sau mama lui Da Vinci sau poate chiar artistul insusi.
Cercetatorii de la Universitatea din Heidelberg spun ca au descoperit o carte, pe care au fost facute niste adnotari care dateaza din octombrie 1503, ce confirma faptul ca modelul tabloului este Lisa del Giocondo.
"Toate dubiile asupra identitatii Mona Lisei au fost eliminate de descoperirea profesorului Armin Schlechter", un expert in manuscrise, a indicat biblioteca universitatii intr-un comunicat.
Pana la aceasta carte, expertii nu au dispus de prea multe documente din acele timpuri, care sa faca referire la acest tablou. "Din acest motiv au aparut speculatiile si au existat diverse ipoteze in legatura cu identitatea modelului tabloului", a indicat biblioteca in acelasi comunicat.
Adnotarile au fost facute de un oficial al Florentei, Agostino Vespucci, o cunostinta a artistului, pe o colectie de scrisori ale oratorului Cicero.
In acele comentarii, Vespucci il compara pe Leonardo cu artistul Greciei antice Apelles si spune ca Da Vinci lucreaza la trei tablouri in acelasi timp, unul dintre acestea fiind portretul Lisei del Giocondo.
Istoricii de arta, care deja au stabilit ca pictura dateaza din acel an, spun ca descoperirea cercetatorilor de la Universitatea din Heidelberg este uimitoare, fiind vorba de cel mai vechi comentariu care o asociaza pe sotia negustorului cu acest portret.
"Nu exista nici un motiv sa ne indoim de acest lucru", a declarat istoricul de arta Frank Zoellner, de la Universitatea din Leipzig.
Tabloul, care este expus la muzeul Luvru din Paris, este cunoscut sub titlul de "La Gioconda" ("femeie fericita", in italiana), care sugereaza, de asemenea, numele de familie al sotului femeii.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase