Home » D:News » Embrion uman cu trei ADN-uri diferite

Embrion uman cu trei ADN-uri diferite

Embrion uman cu trei ADN-uri diferite
Publicat: 06.02.2008
O echipa de cercetatori britanici a creat un embrion uman incorporand ADN-ul a doua femei si un barbat, o premiera stiintifica ce ar putea, potrivit specialistilor, sa constituie un pas inainte in lupta impotriva transmiterii maladiilor genetice la copil, informeaza AFP.

Cercetatorii de la Universitatea din Newcastle au utilizat 10 embrioni, care nu erau utilizabili pentru fecundarea in vitro, si au inlocuit mitocondriile (microstructuri intracelulare) defecte ale mamei cu celulele sanatoase prelevate de la o donatoare.
Descoperirea a fost prezentata la Londra, saptamana trecuta, in cursul unei dezbateri in Camera Lorzilor, nefiind inca publicata intr-o revista stiintifica, a indicat universitatea.
Embrionii s-au dezvoltat in cinci zile, iar unul dintre acestia a fost transplantat cu succes.
Mitocondriile joaca un rol important in organism, fiind sursele de energie ale celulelor, dar, daca materialul genetic din interiorul lor prezinta defecte, acestea pot genera o serie de maladii neuromusculare, ale ficatului, surditate, atacuri cerebrale sau orbire.
"Cercetarile vizeaza sa vindece si sa previna boli mai putin frecvente, dar foarte grave, care ating sistemul nervos si muscular", a explicat profesorul Patrick Chinnery, neurogenetician.
In multe cazuri, aceste maladii sunt "letale si nu pot fi vindecate. Scopul este de a dezvolta modalitati de a evita ca ele sa fie transmise de la mama la copil", a spus cercetatorul.
Inlocuirea mitocondriilor defecte ar putea deveni o operatie de rutina, care sa fie efectuata in timpul fecundarilor in vitro, a subliniat acesta.
Chinnery este de parere ca tratamentul ar putea fi propus familiilor in cel putin 10 ani.
Cercetatorul a subliniat ca bebelusul care se dezvolta dintr-un astfel de embrion nu va mosteni decat caracteristicile tatalui si ale mamei, pentru ca mitocondriile transplantate nu au nici un efect asupra personalitatii sau aspectului fizic al copilului.
Josephine Quintavelle, membru al grupului de presiune Comment on Reproductive Ethics, care militeaza impotriva avortului si apara "dreptul la viata", a denuntat cercetarile, "fiind de parere ca este vorba de o descoperire foarte riscanta si periculoasa".

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase