Home » D:News » A fost identificata originea “suieratului” din atmosfera superioara

A fost identificata originea “suieratului” din atmosfera superioara

A fost identificata originea “suieratului” din atmosfera superioara
Publicat: 06.03.2008
Oamenii de stiinta au rezolvat un puzzle vechi de 40 de ani, prin identificarea originilor undelor radio din atmosfera superioara, care controleaza dinamicile centurii de radiatie “Van Allen”.

Acestea contin o energie mare de electroni care poate deteriora atat satelitii cat si navele spatiale. Sursa acestor unde radio cu frecventa joasa, cunoscute sub numele de “suiere plasmasferice”, s-a dovedit a nu fi reprezentata de fulgere sau forme instabile de plasma, asa cum s-a crezut initial, ci o unda  electromagnetica intensa numita ”chorus”, care energizeaza electronii, a declarat Jacob Bortnik, cercetator al “Departamentului de Atmosfera si Stiinte Oceanice”.
Numeroase teorii care explicau originea acestora, au fost propuse in ultimile patru  decenii, dar niciuna nu a fost indeajuns de buna pentru a observa toate proprietatile ei.

“Valurile chorus sunt sursa dominanta a suierelor invelisului plasmatic, acest lucru reprezentand intr-adevar o mare surpriza. Aici aratam ca un tip de val diferit numit chorus, se poate propaga in invelisul plasmatic de la zeci, la mii de kilometri departare, dezvoltandu-se intr-un suier. Noul nostru model relateaza in mod natural banda de frecventa a suierului, natura sa incoerenta, asimetria in intensitatea dintre noapte si zi, asocierea sa cu activitatea solara si distributia spatiala”, a declarat Bortnik.

 

Sursa: sciencedaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase