Home » D:News » Ploaie de fier in interiorul planetei Mercur?

Ploaie de fier in interiorul planetei Mercur?

Ploaie de fier in interiorul planetei Mercur?
Publicat: 13.05.2008
Intrebarile oamenilor de stiinta legate de nucleul lichid al planetei Mercur au facut posibila elaborarea unor noi teorii legate de campul magnetic, bazate pe primele informatii furnizate de Messenger.

Informatiile legate de aceasta planeta indica faptul ca nucleul s-a racit si solidificat cu mult timp in urma. Insa pentru a crea un camp magnetic este nevoie de un nucleu lichid sau partial lichid, fapt care a facut loc unei alte teorii: in interiorul planetei ninge….cu fulgi de fier. Acest scenariu poate constitui o posibila explicatie. Mercur este singura planeta solida din sistemul nostru solar, in afara de Pamant, care are capacitatea de a dezvolta un camp magnetic.

Informatiile culese de catre sonda Messenger in luna ianuarie a acestui an, in timpul unei misiuni inedite de cercetare a planetei Mercur, au revelat natura dipolara a campului magnetic, ceea ce inseamna acesta are o orientare catre polul nordic si catre cel sudic, intocmai ca Pamantul. Aceste campuri sunt cauzate in mod normal de ceea ce este cunoscut a fi efectul dinam, care are loc cand un nucleu lichid se roteste. Insa majoritatea modelelor diname produc campuri de mii de ori mai puternice decat cele pe care Mercur le genereaza. Cercetatorii de la universitatile Illinois si Case Western Reserve cred ca au gasit explicatia acestei anomalii: un amestec de fier si sulf ar putea induce producerea unor fulgi de fier in interiorul planetei.

Cercetatorii cred ca sulful este vinovat de topirea partiala a nucleului planetei, prezenta sa in acest context fiind asemantoare cu presararea sarii pe zapada. 
Incepand cu luna martie a anului 2011, sonda Messenger va orbita timp de un an in jurul planetei Mercur, pentru efectuarea unor studii mai amanuntite legate de campul magnetic al acesteia.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase