Puii de crocodil comunica inauntrul oualor

25 06. 2008, 12:51

Biologii cunosteau sunetul emis de puii de crocodil dar nu descifrasera inca semnificatia acestuia. Noile cercetari anunta, insa, ca semnalele au rolul de a atentiona parintii ca momentul eclozarii a sosit si ca ouale trebuie sa fie scoase la lumina din cuibul de nisip si, de asemenea, constituie un semnal si pentru ceilalti pui aflati inca in ou.

Amelie Vergne si Nicolas Mathelon, biologi la Institutul Jean Monet din Franta, au studiat oua apartinand unor exemplare de crocodilul de Nil (Crocodylus niloticus), care trebuiau sa ecloseze intr-un interval de circa 10 zile. Acestia au separat ouale in doua compartimente, unul in care erau reproduse sunetele cu pricina, si unul in care ouale erau pastrate in liniste totala. Conform cercetatorilor, ouale care au fost expuse sunetelor au inceput sa prezinte semne de miscare si, la scurt timp, au eclozat. In acelasi timp, ouale care au fost incubate in liniste nu au prezentat niciun semn de miscare.

Studiile au mai aratat si faptul ca mamele-crocodil sunt extrem de receptive la sunetele emise de pui, toate cele 10 exemplare aflate sub observatie grabindu-se sa dezgroape ouale si sa le apere de eventualii pradatori atrasi de acelasi sunet.

Sursa: FoxNews