Home » D:News » Sute de pinguini au murit in conditii misterioase

Sute de pinguini au murit in conditii misterioase

Sute de pinguini au murit in conditii misterioase
Publicat: 22.07.2008
Sute de pui de pinguini au fost gasiti morti pe coastele tropicale braziliene, in apropiere de Rio de Janeiro, dupa ce inotasera pana aici din Antarctica si Patagonia, anunta autoritatile din Brazilia, citate de Discovery News.

Daca descoperirea cadavrelor de pinguini tineri nu este ceva neobisnuit, unii dintre ei cazand prada puternicilor curenti oceanici din Stramtoarea Magellan, numarul mare al puilor morti de pe plajele braziliene este unul imens, neexistand vreo alta referire la un dezastru asemanator in istoria statului sud-american.

Misterul care inconjoara moartea pinguinilor a impartit chiar si lumea academica. Astfel, Thiago Muniz, expert veterinar al Gradiniii Zoologice Niteroi, afirma ca pescuitul intensiv, legal si ilegal, a dus la reducerea drastica a populatiei de peste, hrana traditionala a pinguinilor. Din acest motiv, puii au fost nevoiti sa se indrepte catre zone oceanice in care au fost expusi puternicilor curenti oceanici.

Nu de aceeasi parere este si Eduardo Pimenta, cercetator in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului din orasul Cabo Frio. Acesta considera ca poluarea sta la baza sutelor de morti inregistrate in randul puilor de pinguini. „Dincolo de petrolul care a ajuns in bazinul Campos, poluare reduce sistemul imunitar al pasarilor arctice, lasandu-le extrem de vulnerabile in fata bacteriilor si a germenilor de tot felul”, subliniaza biologul brazilian.

O alta opinie, cea a profesorului Erli Costa, de la Universitatea din Rio de Janeiro, arata ca vinovata de moartea pinguinilor este doar incalzirea globala: „Nu cred ca poluarea este suficient de puternica pentru a afecta aceste pasari atat de repede. Cred, mai degraba, ca puii de pinguin sunt schimbarile climatice, care afecteaza incluziv curentii oceanici, si care fac din mari ci oceanice un mediu extrem de dur. Cele mai multe victime sunt pui care doar au parasit cuibul si care nu pot face fata intemperiilor marine”, concluzioneaza Costa.

Sursa: Discovery
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase