Home » D:News » Maimutele inteleg conceptul de bani

Maimutele inteleg conceptul de bani

Maimutele inteleg conceptul de bani
Publicat: 28.08.2008
Maimutele capucin pot intelege si folosi banii pentru a-si cumpara mancarea preferata, se arata intr-un studiu realizat de Elsa Addessi, specialist in cadrul Institutului Italian de Cercetare din Roma.

Experimentul condus de dr. Addessi, maimutele capucin si-au demonstrat acapacitatea de a percepe valori simbolice ale unor obiecte care, in mod normal, nu le-ar fi atras deloc atentia. „Maimutele au perceput conceptul banilor, desi au evoluat separat de om inca de acum 35 de milioane de ani. Este suprinzator sa descoperi asemenea capacitati la o specie atat de indepartata de Homo Sapiens”, sustine Elsa Addessi.

Cercetatoarea italiana a invatat maimutele capucin sa asocieze monede de diferite marimi, respectiv jetoane de poker, cu alimente. Astfel, subiectilor le-au fost prezentate trei platouri cu hrana pe care se aflau trei tipuri de alimente, conform gusturilor verificate ale fiecarui individ. Conform studiului, Pe platoul A se afla mancarea preferata a maimutelor capucin, in timp ce pe platoul B hrana era mai putin gustoasa. In aceeasi ordine de idei, alimentele de pe platoul C se afla la capatul listei de preferinte ale capucinilor.

Spre marea surpriza a cercetatorilor, maimutele au incercat sa schimbe monedele pe mancare de tipul A, fara aa corda atentie celorlalte doua tipuri de hrana. In schimb, atunci cand cantitaile au fost modificate, multi capucini au optat catre alimentele de tip B, mai putin gustoase, dar mult mai numeroase decat cele de tip A.

„Maimutele capucin pot folosi banii pentru a-si procura hrana pe care o doresc. Cu toate acestea, le este foarte greu sa inteleaga notiuni abstracte, asa cum sunt banii. Practic, comportamentul lor este similiar cu cel al unui copil mic”, sustine Elsa Addessi.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase