Home » D:News » Topirea ghetarilor montani, o problema globala

Topirea ghetarilor montani, o problema globala

Topirea ghetarilor montani, o problema globala
Publicat: 03.09.2008
Ritmul accelerat in care se topesc ghetarii montani din Anzi, Himalaya, Kilimanjaro si alti munti situati in tari sarace sau in curs de dezvoltare, a dus la constituirea unui raport alarmant redactat de experti din cadrul Natiunilor Unite.

Specialistii in cadrul U.N. Environmental Programme si World Glacier Monitoring Service au declarat ca la momentul de fata sunt informatii insuficiente cu privire la starea ghetarilor montani din Asia Centrala si zonele tropicale ale Africii si Americii de Sud.
“Exista o ingrijorare sporita cu privire la micsorarea continua a ghetarilor din aceste regiuni, fenomen datorat in exclusivitate incalzirii globale. Temerile noastre se leaga de disparitia surselor de apa dulce din zonele montane, fapt ce va duce la mari probleme pentru populatiile bastinase”, este de parere Peter Gilruth, unul dintre autorii studiului.
O alta problema majora ridicata de topirea continua a ghetarilor montani este reprezentata de accelerarea procesului de alunecari de teren si de sporirea efectului inundatiilor.
Turismul este un alt domeniu care va avea serios de suferit datorita topirii ghetarilor, fenomen observat si de turistii care au ocazia sa observe disparitia graduala a acestora de la an la an.
Expertii atrag atentia in finalul studiului asupra faptului ca tarile bogate sunt datoare sa asigure politici si metodologii de stopare a acestui fenomen din tarile sarace. Multe din aceste tari depinzand la propriu de ajutorul dat de gheatarii montani in cadrul turismului local si al asigurarii comunitatilor respective cu apa potabila si resurse pentru irigatii pe  timp de primavera si vara.

Sursa : Reuters
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase