Home » D:News » Misiunea spatiala indiana este in pericol din cauza caldurii

Misiunea spatiala indiana este in pericol din cauza caldurii

Misiunea spatiala indiana este in pericol din cauza caldurii
Publicat: 28.11.2008
Cercetatorii au inchis mai multe instrumente aflate la bordul primei sonde spatiale indiene lansata in spatiu, pentru a opri ridicarea temperaturilor in interiorul navei fara personal la bord.

Mylswamy Annadurai, coordonatorul proiectului a declarat pentru CNN ca aceste masuri erau necesare, deoarece temperaturile in interior au ajuns la 49 de grade Celsius. Cresterea a avut loc dupa ce Luna, in jurul careia orbiteaza sonda, s-a aliniat cu Soarele, o situatie pe care cercetatorii indieni nu o prevazusera si care va dura pana la sfarsitul lunii decembrie.

“Am oprit sistemele de la bord care nu sunt absolut necesare functionarii”, a declarat Annadurai. Masura se pare ca a avut efect, deoarece noile date transmise indica o temperatura de 40 de grade Celsius la bord. Caldura din interiorul sondei Chandrayaan-1 nu ar trebui sa depaseasca 50 de grade Celsius, desi ea a fost construita sa reziste pana la 60 de grade.

Nava spatiala, proiectata si construita in India, transporta numeroase instrumente necesare indeplinirii scopului ambitios pe care oficialii indieni doresc sa il atinga. Printre acestea, un radar care va monitoriza permanent regiunile intunecate ale polilor pentru a localiza zonele cu gheata si doua spectometre care vor ajuta la obtinerea indiciilor asupra originii si evolutiei crustei lunare. Prima misiune a Indiei pe Luna anticipeaza o a doua, planificata pentru anul 2014 sau 2015, care va avea insa personal la bord.

Sursa: CNN
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase