Home » D:News » Esti trist? Gandeste repede!

Esti trist? Gandeste repede!

Safta Alexandru 02.10.2009
Esti trist? Gandeste repede!
De obicei, ni se spune sa gandim pozitiv, dar asta e mai greu cand esti prost dispus. In schimb, gandeste rapid; vei vedea ca, de multe ori, ajuta.

Este opinia unor specialisti americani de la universitatile Princeton si Harvard; ei au efectuat mai multe experimente in care li s-a cerut subiectilor sa emita cat mai multe idei de solutionare a unor probleme in rastimp de zece minute, sa citeasca enunturi proiectate pe un ecran in ritm rapid si sa vizioneze un videoclip derulat cu viteza mare. Pentru comparatie, unui alt grup de subiecti i s-a cerut sa realizeze aceleasi sarcini intr-un ritm mai relaxat. Rezultatele? Cei care si-au pus mintea la treaba cu repeziciune s-au simtit mai inviorati, mai veseli si mai creativi.

Cercetatorii au avertizat, totusi, ca pentru personele suferind de tulburari bipolare, cum este, de pilda, sindromul maniaco-depresiv, metoda poate agrava problemele. Chiar si pentru cei sanatosi, este esentiala varietatea ideilor; insistarea asupra unor ganduri repetitive, indiferent ca se face in ritm rapid sau lent, poate avea efecte negative. Asadar, atunci cand va treziti cu fata la cearsaf si/sau va simtiti lipsiti de energie, incercati sa rezolvati repede un careu de cuvinte incrucisate sau sa participati la un brainstorming in ritm sustinut – exista mari sanse sa va simtiti mai bine.

Sursa: Scientific American