Prima pagină D:News

Orchestra YouTube a cantat, in premiera, la Carnegie Hall

Redactia Descopera.ro | 04.17.2009 | ● Vizualizări: 110
Orchestra YouTube a cantat, in premiera, la Carnegie Hall     Tan Dun, Simfonia Internetului, orchestra YouTube, concert, Carnegie Hall + zoom
Galerie foto (1)

Extraordinarul proiect al alcatuirii unei orchestre simfonice prin intermediul website-ului YouTube s-a finalizat printr-un concert sustinut la Carnegie Hall din New York, in cadrul caruia a fost cantata Simfonia Internetului No.1 Eroica, special compusa de muzicianul chinez Tan Dun pentru acesta ocazie.

96 de muzicieni din 33 de tari au interpretat lucrari de Bach, Mozart si John Cage in celebra sala de concerte. Muzicienii au fost alesi din cca. 3000 de candidati din 70 de tari, care au participat la auditii prin intermediul site-ului YouTube. Orchestra a avut la dispozitie numai trei zile pentru repetitii, sub bagheta dirijorului Michael Tilson Thomas, director al Orchestrei Simfonice din San Francisco, SUA.

 

Piesa de rezistenta a spectacolului a fost Simfonia Internetului No.1 Eroica, lucrare compusa special pentru aceasta ocazie de un celebru compozitor de origine chineza, Tan Dun. Lucrarea imbina armoniile clasice cu influentele muzicii chineze si se distinge si prin utilizarea, impreuna cu instrumentele traditionale, a unor instrumente noi, originale, fabricate din piese de automobil, de pilda instrumente de percutie construite din discuri de frana. Tan Dun este recunoscut pentru ideile sale inovatoare in ceea ce priveste instrumentele muzicale; el a compus lucrari in care instrumentelor traditionale li se alatura sau li se substituie “instrumente” precum bucati de hartie sau boluri umplute cu apa.

Sursa: NEWS.com.au

CITESTE SI: