Home » D:News » Titan Arum se va deschide. Pastrati distanta!

Titan Arum se va deschide. Pastrati distanta!

Publicat: 27.04.2009
Aspectul sau bizar si dimensiunea impunatoare au atras de-o potriva multi vizitatori curiosi si botanisti impatimiti. Cu toate acestea, oricine isi doreste sa priveasca floarea Titan Arum este sfatuit sa pastreze distanta in urmatorul sfarsit de saptamana.

Motivul unui astfel de indemn este unul intemeiat, deoarece atunci cand infloreste, ceea ce expertii preconizeaza ca se va intampla in urmatoarele zile, aceasta planta nu elibereaza mireasma imbatatoare a celor mai multe flori, ci mai degraba o duhoare pestilentiala, comparabila cu mirosul carnii putrezite.

Si, pentru a inrautati si mai mult lucrurile, doua astfel de flori din cadrul Gradinilor britanice Kew sunt pe cale sa infloreasca simultan, o premiera in istoria de 250 de ani a gradinii botanice. Titan Arum, originara din Indonezia, cunoscuta si sub denumirea de “floarea cadavru”, infloreste o singura data la fiecare sase sau sapte ani. Printre sute de alte plante tropicale, 12 astfel de flori sunt gazduite de Conservatorul Kew al Printesei de Wales. La baza lui Arum se afla un strat exterior de frunze, care se deschid pentru a forma o cupa rosie in forma de clopot. 

Atunci cand plantele sunt gata sa polenizeze, tulpina se incalzeste pentru a elibera un miros intepator, care dureaza aproximativ trei zile. Gandacii carnivori, atrasi de “parfum”, se tarasc in cupa larg deschisa, in timp ce albinele si alte insecte zboara in interiourul colorat.Odata aflate inauntru, polenul este transferat din floare spre insecte, care raman captive in camera, doar pentru a le elibera mai tarziu si a le permite sa transfere polenul altor flori Titan Arum din padurea tropicala sau, in acest caz, din sera.

Cele mai mari T.A. din Gradina cantaresc aproximativ 90 kilograme si cresc cu uluitoarea rata de aproximativ 0.6 centimetri pe ora, iar patru ingrijitori le urmaresc mereu foarte atent pentru a putea interveni atunci cand florile trebuie mutate in ghivece mai mari. Denumirea stiintifica a uriasei flori este Amorphophallus, dar s-a renuntat la acest nume in beneficiul lui Titan Arum, inventat de Sir David Attenborough, primul om care i-a captat inflorirea pe film.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase