Home » D:News » Diavolii preistoriei – chitcanii “giganti”

Diavolii preistoriei – chitcanii “giganti”

Diavolii preistoriei – chitcanii “giganti”
Publicat: 20.05.2009
Este adevarat ca nu au atins vreodata dimensiunile vreunui T-Rex dar, in lumea minuscula a chitcanilor, ei au fost niste uriasi. Analizele morfometrice si filogenetice ale fosilelor ne arata un animal cu un aspect terifiant, necunoscut pana in prezent. La doar cateva zile de la descoperirea sa, acesta si-a castigat deja renumele de „diavol al preistoriei”. El este chitcanul gigantic - Dolinasorex glyphodon.

Cercetatorii Univesitatii din Zaragoza, au scos la iveala in Gran Dolina de Atapuerca, ramasitele unui animal complet necunoscut oamenilor de stiinta. Mamiferul facea partea din familia Soricidae, grup in care se regasesc micile mamifere insectivore, si a trait in urma cu circa 780.000 – 900.000 de ani.

Dupa reconstituiri, Dolinasorex glyphodon s-a dovedit un veritabil monstru, el prezentand dinti de culoare rosie si canale de depozitare a veninului, asa cum sunt intalnite la serpi. Mai mult, intr-o lume a chitcanilor, in care greutatea medie este de 15 grame, un singur exemplar de Dolinasorex glyphodon putea cantari peste 60 de grame, ceea ce echivaleaza cu proportiile unui veritabil gigant. Acestea putea ucide usor prazi cu greutati mai mari de cateva ori decat a lui, si reprezenta un real pericol chiar si pentru animalele mari.

Specia preistorica a ramas necunoscuta pana in prezent, desi urme ale chitcanilor sunt descoperite frecvent in depozitele paleontologice, asta si datorita faptului ca acestia reprezinta una dintre prazile preferate ale pasarilor de prada. Acesta, dupa ce au consumat micile vertebrate, le regurgiteaza blana, pielea si oasele, cele care, nu de putine ori, ajung sa se fosilizeze.

Sursa: ScienceDaily

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase