Papadiile modificate genetic vor produce cauciuc

17 09. 2009, 12:53

Papadiile produc in mod obisnuit o seva albicioasa - latex - dar, dintr-o tulpina de papadie, se scurge de obicei doar o cantitate mica de latex, deoarece acesta se intareste rapid in contact cu aerul, printr-un proces de polimerizare.

Cercetatorii germani de la Institutul Fraunhofer din Munchen au reusit sa inactiveze gena responsabila de polimerizarea rapida a latexului, astfel incat, dintr-o tulpina de papadie modificata genetic, se poate obtine o cantitate de 5 ori mai mare de latex.

Conform calculelor efectuate de cercetatori, productia ar putea fi de 500-1000 kg de latex la fiecare hectar de teren cultivat cu papadii transgenice.

Latexul astfel obtinut poate fi folosit la fabricarea manusilor chirugicale deoarece, spre deosebire de latexul obtinut din arborii de cauciuc care cresc in zona tropicala, pare lipsit de unele dintre impuritatile care pot produce alergii.

Totusi, intrucat utilizarea plantelor modificate genetic este privita cu suspiciune in Europa si starneste reactii dure, cercetatorii germani se gandesc sa incerce obtinerea de papadii super-productive prin metoda traditionala a selectiei artificiale, ceea ar putea dura aproximativ cinci ani.

Sursa: ABC

CITESTE SI: