Prima pagină D:News

Mini-bateria nucleara

10.12.2009 | ● Vizualizări: 1620
Mini-bateria nucleara     baterie, nuclear, energie, atom + zoom
Galerie foto (1)

Are marimea unei monede si functioneaza pe o perioada de timp de milioane de ori mai mult decat bateriile actuale.

Mai subtire decat un fir de par uman, noua baterie nucleara arputea alimenta intr-un viitor nu foarte indepartat orice tip deaparat care functioneaza pe energie. Aceasta este promisiuneaechipei conduse de Jae Wan Kwon la Universitatea Missouri, StateleUnite.

Autonomia acestui acumulator atipic, care utilizeaza putereaatomului si a carui dimensiune nu o depaseste pe cea a unei monede,este infinit superioara celei a banalelor baterii alcaline,rezolvandu-se astfel si una dintre problemele pe care tehnologiacea mai avansata la ora actuala n-a reusit s-o rezolve: durataredusa a bateriilor.

In esenta, bateria nuclera este actionata de un izotop, iarelectricitatea este generata de transformarea particulelordecazute: un semiconductor lichid aduna aceste particule si le converteste in electricitate, evitandu-se astfel problemele createde utilizarea unui semiconductor solid. In scurt timp, vor incepeprimele teste ale bateriei atomice, iar cercetatorii au inaintatdeja cererea pentru obtinerea brevetului.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: baterie | nuclear | energie | atom