Prima pagină D:News

Amprenta lui Da Vinci

10.14.2009 | ● Vizualizări: 1520
Amprenta lui Da Vinci     leonardo da vinci, pictura, amprenta digitala + zoom
Galerie foto (1)

O capodopera pierduta a lui Leonardo da Vinci a fost identificata de o echipa de experti, in urma analizei unei amprente digitale a artistului gasita pe pictura.

Cel care atesta ilustra paternitate a operei - lucrare in ipsossi cerneala pe pergament, cu dimensiunile de 33/24 cm -, esteprofesorul de istoria artei Martin Kemp de la Universitatea Oxford,care impreuna cu cercetatorii din echipa sa a supus tabloul uneiserii de observatii si analize.

Amprenta digitala, care potrivit lui Kemp ar fi foarte asemanatoarecu a alta apartinand lui da Vinci (cea gasita pe lucrarea SanGirolamo de la Muzeele Vaticanului, o opera pictata de Leonardo inanii tineretii, cand nu dispunea inca de vreun asistent) a fostidentificata de Peter Paul Biro, un expert in arta canadian, cuajutorul unor imagini realizate cu un aparat foto multispectral,capabil sa evidentieze diferitele straturi de culoare.

Atribuit initial unui artist german de la inceputul secolului XIXsi vandut in cadrul unei licitatii la Christie's in New York in1998 cu 19.000 de dolari, portretul este acum considerat primapictura a maestrului italian si estimat la peste 100 milioane liresterline.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI: