Prima pagină D:News

Cel mai mare paianjen din lume

Redactia Descopera.ro | 10.22.2009 | ● Vizualizări: 609
Cel mai mare paianjen din lume     paianjen, specie, habitat, biodiversitate, extinctie + zoom
Galerie foto (1)

A fost identificat in Africa si gratie dimensiunilor lui, imediat recunoscut drept “regele paianjenilor”.

Are un diametru de zece centimetri, se hraneste cu pasari si soparle, si nu este deloc daunator pentru om. Este paianjenul gigantic descoperit in Africa de Sud de biologul Matjaz Kuntner, de la Academia de Stiinte si Arte din Slovenia, impreuna cu Jonathan Coddington, de la Muzeul National de Istorie a Naturii din Washington DC.

Noua specie a fost botezata Nephila komaci si apartine familiei de paianjeni Nephilidae, "celebri" pentru elaboratele panze de culoare galbuie pe care le tes, dar si pentru dimensiunile impresionante ale femelelor. Exemplarele rare identificate de Kuntner si Coddington (descrise intr-un articol publicat in revista Plos One) sunt considerate cei mai "impozanti" reprezentanti ai acestei specii, cunoscuti pana in prezent de oamenii de stiinta. De asemenea, ei reprezinta si prima noua specie de paianjeni Nephila identificata din 1879 incoace.

Femelele de Nephila komaci masoara intre 10 si 12 centimetri in diametru, in timp ce masculii sunt mai "firavi", avand cam un sfert din dimensiunea "tovaraselor" lor de viata. Cercetatorii se tem ca aceasta specie s-ar putea afla pe cale de disparitie, intrucat nu numara foarte multa exemplare, iar habitatul ideal al acestei arahnide rare se gaseste tocmai in interiorul enclavelor unde biodiversitatea se afla in cel mai mare pericol: Maputaland si Madagascar.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: