Home » D:News » Matasea de paianjen se aliaza cu otelul

Matasea de paianjen se aliaza cu otelul

Matasea de paianjen se aliaza cu otelul
Publicat: 27.04.2009
Matasea de paianjen e unul dintre cele mai rezistente materiale naturale, mai rezistenta (si mai usoara) decat otelul.Oamenii de stiinta au vrut sa afle ce performante ar putea avea o combinatie intre cele doua materiale si au adaugat matasii mici cantitati de metal.

Rezultatul a fost remarcabil, combinatia astfel obtinuta dovedindu-se de trei ori mai rezistenta decat matasea de paianjen. Tehnica ar putea fi folosita pentru fabricarea unor tesaturi extrem de rezistente, precum si a unor materiale de uz medical, inclusiv oase si tendoane artificiale sau o ata chirurgicala super-rezistenta. Inventatorii, cercetatorii de la Institutul Max Plank pentru Fizica Microstructurala din Halle, Germania, au realizat experimente cu diferite metale, adaugand matasii de paianjen zinc, titaniu, aluminiu, matasea devenind astfel mai rezistenta la rupere si deformare.

Imbinarea celor doua materiale s-a facut cu ajutorul unei tehnologii denumite depunere de straturi de atomi, prin care atomii de metal nu numai ca acopera fibra de matase, dar patrund si in interiorul acesteia, reactionand cu proteinele din structura ei.  Cercetatorii intentioneaza sa incerce si alte combinatii, adaugand matasii de paianjen polimeri artificiali, de pilda Teflon.

Matasea de paianjen este un material natural care a atras de multa vreme atentia cercetatorilor, datorita proprietatilor sale. Deocamdata, ea nu poate fi obtinuta in cantitati mari, caci, atunci cand paianjenii sunt crescuti mai multi la un loc, apare fenomenul de canibalism. Specialistii incearca de mai multi ani sa gasesaca o metoda de a produce matase de paianjen in cantitati mari, inclusiv prin metode de inginerie genetica, implantand genele responsabile de producerea matasii la alte animale. Una dintre incercari vizeaza obtinerea unor capre avand implantata in genom gena respectiva, urmand ca proteina care alcatuieste matasea de paianjen sa se regaseasca in laptele caprelor. Experimentele sunt inca in curs. 

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase