Prima pagină D:News

Software-ul care identifica plagiatul din muzica

Redactia Descopera.ro | 11.04.2009 | ● Vizualizări: 529
Software-ul care identifica plagiatul din muzica     muzica, plagiat, software + zoom
Galerie foto (1)

A lua “cu imprumut” cateva acorduri dintr-o melodie faimoasa sperand ca n-o sa afle nimeni va deveni in scurt timp extrem de dificil. Un grup de cercetatori de la o universitate din Barcelona a dezvoltat un program capabil sa identifice repetarea aceleiasi scheme muzicale in doua piese diferite.

Piese muzicale diferite pot prezenta o armonie asemanatoare si pot avea multe puncte in comun, dar este necesara cuantificarea corespondentelor muzicale pentru a decide daca este vorba despre un plagiat. Prin intermediul sistemului dezvoltat de cercetatorii catalani, doua melodii pot fi supuse unui control incrucisat pentru a se vizualiza de cate ori se repeta aceeasi schema muzicala intr-o piesa, sau de cate ori se regaseste in cea cu care este confruntata.


Analiza este complet independenta de instrumentele muzicale folosite, de cuvintele textului si de tipul de interpretare (in studio sau live).


Software-ul se numeste Crp - Cross Recurrence Plots (CRPs) - si pe langa identificarea coverurilor si a "furtisagurilor" muzicale, si-ar putea gasi aplicatii in multe alte domenii, a explicat Joan Serrà de la Musical Technology Group (MTG), care impreuna cu colegii ei a realizat studiul pe aceasta tema, publicat in New Journal of Physics.
"Ar putea fi util in toate disciplinele, de la astrofizica la biologie, oriunde este nevoie de un sistem capabil sa analizeze si sa compare serii temporale de date de orice tip; de exemplu analiza pe o perioada data de timp a legaturilor dintre indicii bursieri Ibex si Dow Jone", a explicat Joan Sarrà.


Sursa: Galileo

Tag-uri: muzica | plagiat | software