Limbajul trupului

11 11. 2009, 12:45

Potrivit unui studiu realizat de neurologii de la Hofstra University School of Medicine din Hempstead impreuna cu cei de la San Diego State University, zonele cerebrale care decodifica cuvintele scrise sau auzite sunt responsabile si cu interpretarea semnificatiilor gesturilor, si tocmai din acest motiv ele au reprezentat punctul de plecare evolutiv al dezvoltarii limbajului.


Zonele cerebrale care decodifica gesturile ca si cum acestea ar fi cuvinte sunt aria Broca din partea frontala a emisferei stangi, si aria Wernicke, aflata in regiunea posterioara temporala a aceleiasi emisfere; acest lucru inseamna ca, spun specialistii, cel mai probabil, stramosii nostri au invatat mai intai sa comunice prin gesturi si apoi sa vorbeasca, cum de altfel se intampla si acum la nou-nascuti.


Dupa cum a mai precizat James F. Battey, director al National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD), implicat si el in studiu, aceasta descoperire nu furnizeaza doar o proba riguroasa cu privire la zonele cerebrale unde s-a nascut limbajul, ci ajuta si la explicarea interconexiunii existente intre limbaj si gesturi.


Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: