Cocaina, hormoni si condimente. Toate in apa de baut

13 11. 2009, 12:54

Cercetarile profesorului Richard Keil aveau in prima instanta studierea modului in care oamenii afecteaza panzele de apa freatica din care sunt alimentate retele de apa potabila ale marile orase. Spre surpriza cercetatorilor, analiza chimica a mostrelor de apa, a scos la iveala substante si compusi care nu ar fi avut ce sa caute in apa proaspata.

Spre exemplu in perioada sarbatorii Thanksgiving Day, apele prezinta reziduuri de cimbru, pe perioada iernii exista scortisoara din abundenta, ciocolata si vanilia apar periodic in weekend, iar in ajunul sarbatorii de 4 iulie, apele contin cacao si caramel. Descoperirile neasteptate nu s-au oprit aici. La o analiza mai detaliata, au aparut drogurile de mare risc. Dupa ce un consumator de droguri isi ia doza de cocaina, marijuana sau extasy, substantele active din aceste droguri trec imediat in fecale si urina. Odata ajunse in apele de canalizare, compozitia chimica a drogurilor nu este distrusa, ci se pastreaza intacta pana ajunge in reteaua apelor freatice.

Situatia este similara si in Europa, unde cercetatorii Sara Castiglioni si Ettore Zucatto au descoperit urme de cocaina in 22 din 24 de mostre care contineau apa potabila din Spania. Dezastrul produs de oameni nu se termina aici, cercetatorii estimand ca hormonii artificiali continuti de pilulele anticonceptionale luate de sute de milioane de femei, ajung in cele din urma nemodificati in sol si in cursurile de apa. De aici trec foarte usor in sistemul endocrin al animalelor, dupa cum au evidentiat studiile pe o serie de pesti din Statele Unite. Pestilor in cauza le-au crescut partial organe genitale feminine datorita expunerii la dozele mari de estrogen prezente in apele raurilor si lacurilor.

Sursa: NationalGeographic

CITESTE SI :