Povestea virusului: Cum s-a nascut primul virus de computer?

20 11. 2009, 13:43

Cu toate ca academicianul este responsabil pentru nasterea primului virus digital, cercetarile lui de pionierat au dus, totodata, si la protejarea computerelor impotriva amenintarilor in anii care au urmat. Fred Cohen a descoperit primul virus in 1983, pe cand era profesor la universitatea Southern din California. O echipa de cercetatori de la o universitatea rivala tocmai crease, teoretic, pe hartie, primul Troian - un program care permite unui hacker sa preia controlul altui computer - iar Cohen, analizand algoritmul acestuia, s-a gandit ca programul malitios ar putea fi conditionat sa se auto-multiplice.

"Stateam in clasa cu studentii mei si mi-am dat seama ca daca Troianul se va copia in alte programe, atunci toate acestea vor fi infectate si toata lumea care le va rula va duce la proliferarea programului malitios", marturiseste Cohen. Profesorul a discutat aceasta idee cu Dr Len Adleman, un alt informatician expert in securitatea computerelor de la univeristatea californiana.

"Fred a spus ca acest sistem de raspandire este specific unui virus si a insistat sa facem impreuna un experiment practic. Din punctul meu de vedere nu avea rost sa intreprindem cercetari, era clar ca experimentul v-a functiona; insa, in cele din urma, m-am razgandit. ", povesteste Adleman. Tocmai se nascuse primul virus pentru calculator. Cohen si Adleman au inteles inca din prima clipa potentialul periculos pe care virusii ii pot avea asupra computerelor, iar in acel moment au fost pusi in fata unei mari dileme etice.

Ca academicieni, cei doi aveau obligatia sa impartaseasca informatia, in ciuda impactului devastator pe care virusul il va avea asupra computerelor, sau sa pastreze secreta vulnerabilitatea inexorabila de programare care permitatea nastea virusul? In cele din urma, Dr Cohen a hotarat sa-si publice descoperirea intr-o lucrare stiintifica. "Daca instiintam comunitatea stiintifica despre virusii de computer, atunci oamenii aveau sa fie alerti si puteau sa se protejeze. Totodata, cred ca era o problema de cateva luni pana cand altcineva ar fi facut descoperirea - virusii erau inevitabili si ar fi aparut fie ca eu publicam lucrarea sau nu.", se justifica astazi Cohen.

Cohen si Adleman, astazi



In lucrare, Fred Cohen a expus descoperirea, insa nu a dat codul sursa al virusului explicit, astfel incat numai expertii sa-si de-a seama de acesta, in vreme ce informaticienii amatori sa nu-l poata folosi in scopuri malitioase. In cele din urma, evident, informatia s-a raspandit si nu a mai putut fi controlata, astfel incat virusii au proliferat, inmultindu-se si imbunatatindu-se de la an la an. Astazi, Dr Cohen marturiseste ingrijorat ca de la inceputul anilor 1990, nu s-a mai facut cercetare serioasa in domeniul virusilor. "Virusii sunt un business gloabal care aduc miliarde de dolari. Nimeni nu mai este interesat sa investeasca in cercetare serioasa, pentru a-i eradica cu adevarat. Desi, eu am toata convingerea ca acest lucru este posibil. Cu toate acestea, astazi, toti hackerii si informaticienii talentati sunt cumparati de marile companii IT al caror interes este acela de a proteja computerele in fata ultimului virus, nu a celui care va veni", trage un semnal de alarma Fred Cohen.

Fred Cohen este unul dintre cei mai mari experti in securitatea computerelor din lume. A descoperit primul virus, a contribuit la formarea primelor programe antivirus si a dezvoltat si o teorie inedita care afirma ca exista si virusi pozitivi. Pentru a o demonsta, a creat el insusi un astfel de virus pozitiv - acesta se raspandeste infectand toate fisierele executabile dintr-un computer. Insa, nu le distruge, nu le perturba in niciun fel functionarea, ci le face... cu mult mai mici in dimensiuni. Pe baza acestui virus pozitiv au fost inventate programele de arhivare si faimoasele metode de compresie folosite de piratii digitali in a doua jumatate a anilor '90.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

Citeste pe go4it despre pandemia digitala si cei mai rai virusi din istorie