Prima pagină D:News

De ce traiesc oamenii mai mult decat celelalte primate?

Redactia Descopera.ro | 12.07.2009 | ● Vizualizări: 138
De ce traiesc oamenii mai mult decat celelalte primate?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In ciuda similaritatii genetice dintre oameni si maimute, indeosebi cimpanzeii si alte primate mari, durata de viata a acestora din urma depaseste rar pragul de 50 de ani. Diferenta consta in faptul ca ADN-ul oamenilor a dezvoltat gene care le-au permis o mai buna reglare a nivelurilor de infectare si inflamare precum si o mai buna gestionare a gradelor inalte de colesterol din dietele bogate in carne.

Constatarea este rezultatul unui studiu coordonat de Caleb Finch, profesor de gerontologie al Universitatii din Sudul Californiei. El a evidentiat ca aceste avantaje genetice ale omului, cauzate de vagi diferente ale secventei ADN precum si de imbunatatirile de dieta, ii fac pe oameni mai putin susceptibili de boli ale batranetii, precum cancerul, afectiuni ale inimii si dementa, comparativ cu alte primate.

Finch sustine ca un contributor esential al longevitatii umane il reprezinta genele care se adapteaza mai bine la inflamari. "De-a lungul timpului, ingerarea de carne rosie, in special cruda si infectata cu paraziti din era precedenta prepararii hranei, a stimulat inflamari cronice, de natura sa conduca la unele dintre cele mai comune afectiuni ale imbatranirii", sustine Finch.

Aditional diferentelor de dieta dintre speciile de primate, oamenii au dezvoltat si variatii unice ale genei transportatoare de colesterol, denumita apolipoproteina E, care de asemenea regleaza inflamarile si multe aspecte ale imbatranirii creierului si arterelor. ApoE3 este unica la oameni si poate reprezenta ceea ce Finch denumeste "gena adaptarii la carne", gena responsabila cu sporirea duratei de viata umane.

"ApoE ar putea reprezenta un prototip al altor gene care au activat schimbarile uriase ale duratei de viata umane, precum si dimensiunea creierului, in ciuda dietei noastre foarte bogata in carne", a declarat Finch.

Sursa: Phenomenica

CITESTE SI:ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI