Prima pagină D:News

“Conflict de interese” intre vaccinul antigripal si anumite medicamente

Redactia Descopera.ro | 01.13.2010 | ● Vizualizări: 492
“Conflict de interese” intre vaccinul antigripal si anumite medicamente     vaccin, gripa, terapie, medicamente, anticorpi + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu al cercetatorilor olandezi, la bolnavii de artrita reumatoida tratati cu imunosupresoare, un vaccin antigripal poate functiona partial sau deloc.

Vaccinul antigripal functioneaza doar partial la bolnavii de artrita reumatoida aflati in tratament de 6-10 luni cu medicamentul biologic rituximab, si deloc daca vaccinul le este administrat acestora in primele luni de terapie cu acest medicament. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii olandezi de la Universitatea Groningen pe trei grupuri de pacienti: 23 de subiecti cu artrita reumatoida aflati in terapie cu rituximab, 20 de pacienti tratati cu metotrexat si 29 de indivizi sanatosi.

Vaccinarea tuturor participantilor la studiu a fost realizata intre octombrie 2007 si ianuarie 2008, timp in care cercetatorii au evaluat reactiile acestor tipologii diferite de pacienti. Reactia anticorpilor a rezultat a fi evidenta pentru toate radacinile virale testate atat la pacientii tratati cu metrotrexat, cat si la cei sanatosi, in vreme ce la cei aflati in tratament cu rituximab a fost remarcat un efect doar partial.

"Eficacitatea medicamentului rituximab in artrita reumatoida se bazeaza pe efectul lui selectiv asupra limfocitelor B, celulele imunitare care produc anticorpii. Practic, prin faptul ca blocheaza limfocitele B, acest medicament actioneaza la radacina bolii, artrita reumatoida fiind cauzata de o productie eronata de anticorpi impotriva tesuturilor articulatiilor ", a explicat Maurizio Cutolo, director al unitatii operative de reumatologie din cadrul Departamentului de Medicina interna de la Universitatea Genova, Italia. Reversul medaliei il reprezinta faptul ca aceasta actiune, deosebit de accentuata in primele luni de tratament, in cazul unei vaccinari impotriva gripei reduce si productia de anticorpi impotriva virusurilor gripale, compromitand eficacitatea acestei masuri profilactice.

Cu alte cuvinte, apare un adevarat "conflict de interese": pe de-o parte se administreaza imunosupresoare pentru evitarea formarii de anticorpi si tinerea sub control a artritei reumatoide, pe de alta parte se incearca stimularea productiei de anticorpi impotriva virusurilor gripale.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: