Prima pagină D:News

Un medicament care stopeaza scleroza

Redactia Descopera.ro | 01.24.2010 | ● Vizualizări: 1441
Un medicament care stopeaza scleroza      medicamente, scleroza, sistemul nervos, tratament + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta au facut un important pas inainte in lupta cu scleroza multipla, grava maladie neurogenerativa a sistemului nervos central, care afecteaza 2,5 milioane de persoane in intreaga lume.

Potrivit rezultatelor a doua studii publicate in New England Journal of Medicine, noul medicament (FTY720) pus la punct de Novartis, primul de acest gen administrabil pe care orala, a demonstrat ca are capacitatea de a reduce atat riscul progresiei dizabilitatii, cat si pe cel al recidivelor si leziunilor cerebrale, evaluate prin intermediul rezonantei magnetice.

FTY720 ar putea fi prima terapie aprobata apartinand unei noi clase de medicamente: asa-numitele modulatoare ale receptorului sfingosinei 1-fosfat (S1P), care reduc inflamatia si pot avea o actiune directa asupra celulelor sistemului nervos central. Noua molecula actioneaza selectiv, sechestrand anumite limfocite in limfonoduri si reducand numarul celor care ajung la creier, unde cauzeaza o reactie inflamatorie. Punerea "sub sechestru" a limfocitelor este reversibila: numarul celor puse in circulatie revenind la valori normale cand tratamentul este intrerupt.
Sursa: Ansa

CITESTE SI: