Prima pagină D:News

Un medicament care stopeaza scleroza

01.24.2010 | ● Vizualizări: 1234
Un medicament care stopeaza scleroza      medicamente, scleroza, sistemul nervos, tratament + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta au facut un important pas inainte in lupta cu scleroza multipla, grava maladie neurogenerativa a sistemului nervos central, care afecteaza 2,5 milioane de persoane in intreaga lume.

Potrivit rezultatelor a doua studii publicate in New EnglandJournal of Medicine, noul medicament (FTY720) pus la punct deNovartis, primul de acest gen administrabil pe care orala, ademonstrat ca are capacitatea de a reduce atat riscul progresieidizabilitatii, cat si pe cel al recidivelor si leziunilorcerebrale, evaluate prin intermediul rezonantei magnetice.

FTY720 ar putea fi prima terapie aprobata apartinand unei noiclase de medicamente: asa-numitele modulatoare ale receptoruluisfingosinei 1-fosfat (S1P), care reduc inflamatia si pot avea oactiune directa asupra celulelor sistemului nervos central. Nouamolecula actioneaza selectiv, sechestrand anumite limfocite inlimfonoduri si reducand numarul celor care ajung la creier, undecauzeaza o reactie inflamatorie. Punerea "sub sechestru" alimfocitelor este reversibila: numarul celor puse in circulatierevenind la valori normale cand tratamentul este intrerupt.
Sursa: Ansa

CITESTE SI: