Prima pagină D:News

Casca criogenica iti salveaza viata

Redactia Descopera.ro | 01.24.2010 | ● Vizualizări: 377
Casca criogenica iti salveaza viata     criogenie, casca criogenica, motocilism, casca de motocicleta, inventie, tehnologie, hi-tech + zoom
Galerie foto (3)

Institutul Sussex Innovation Centre din Brighton, Marea Britanie, a lansat o casca pentru motocicleta inovatoare, care raceste creierul si ar putea salva mii de vieti in fiecare an.

Numita ThermaHelm, incredibila casca vine echipata cu un dispozitiv care actioneaza precum un refrigerator instant, ori de cate ori se produce un impact brusc. Prototipul castii criogenice se afla in dezvoltare de peste trei ani la institul Sussex Innovation Centre, este alcatuit din fibre de carbon si motorul crio bazat pe o reactie chimica intre apa si amoniac, costa 299 de lire sterline si, conform cercetatorilor, reduce substantial riscul leziunilor cerebrale cauzate in urma accidentelor de motocicleta.

Casca criogenica cu aspect SF a fost dezvoltata de cercetatorul Jullian Preston-Powers, in varsta de 44 de ani, si mare pasionat, inca din adolescenta, de motociclism. Paradoxal, cercetatorului i-a venit - absolut intamplator - ideea dezvoltarii acestei casti inedite, nu in timpul ce-si calarea motorul, ci in urma unui accident pe care l-a suferit la un joc de baschet.

« Am sarit impreuna cu un prieten care juca in echipa adversa, incercand amandoi sa recuperam mingea. Ne-am lovit cap in cap destul de grav, dar alt amic ne-a adus imediat niste pachete cu gheata din casa. Gheata era atat de rece incat nu am putut sa o tin prea mult pe cap si am aruncat-o accidental in casca de motocicleta a prietenului accidentat. Acesta nu se simtea prea OK si a dorit sa plece spre spital, insa cand si-a pus casca cu gheata pe cap a ramas surprins de efectul reconfortant al acesteia » povesteste Preston-Powers.

Dupa incident, cercetatorul a inceput sa lucreze la casca crio. In urma unor studii aprofundate a ajuns la concluzia ca daca capul victimei unui accident este racit instant si mentinut la temperatura joasa, sansele de supravietuire cresc vertiginos. Casca criogenica si-a dovedit eficienta in teste si a avut un succes instant, imediat ce prototipul a devenit functional, marii producatori de echipamente pentru motocicleta au cumparat tehnologia, urmand ca din iulie acest an sa lanseze in productia de masa dispozitivul.

Sursa: TM

CITESTE SI: