Prima pagină D:News

Expeditia Laos 2010: primele doua pesteri vizitate

Redactia Descopera.ro | 01.25.2010 | ● Vizualizări: 106
Expeditia Laos 2010: primele doua pesteri vizitate     speologie, expeditie, Laos, pestera + zoom
Galerie foto (4)

Echipa romano-franceza care participa la expeditia spelogica din Laos si-a asezat baza, timp de 4 zile, in satul Ban Non Ping. Pornind de aici, au fost explorate doua dintre cele mai dificile si spectaculoase pesteri din regiune.

Escalada, scufundari in apa din pestera si prospectiuni, cu barcile gonflabile, pe cursul raului subteran - acestea au fost activitatile realizate de echipa de speologi romani si francezi in pestera Xe Bang Fai, de unde iese la suprafata raul cu acelasi nume.

Una dintre cele mai spectaculoase privelisti a fost oferita de o mare galerie impodobita cu formatiuni carstice splendide.

In apele subterane au fost observate crustacee cu corpul lipsit de pigment - o caracteristica a multor vietuitoare care traiesc in pesteri.

Cea de-a doua pestera, Tam En (Pestera cu Randunele), foarte mare si deosebit de frumoasa, s-a dovedit greu accesibila, expeditionarii ajungand la ea dupa un mars de doua ore prin jungla, calauziti de un ghid local.

In pestera au fost descoperite urme de pasi, cenusa si oase de animale.

Speologii au efectuat ridicari topografice si au prelevat probe din formatiunile gasite in pesteri.

Vineri, 22 ianuarie 2010, echipa a pornit spre satul Ban Tha Tot, instalandu-si acolo tabara din care vor porni in urmatoarele explorari.

Ramaneti alaturi de Descopera.ro pentru a urmari periplul speologic al expeditiei Laos 2010.

CITESTE SI:

Tag-uri: speologie | expeditie | Laos | pestera