Gorilele ne dau lectii de sportivitate

26 01. 2010, 11:00

Dr. Joanne Tanner si profesorul Richard Byrne din cadrul Universitatii Saint Andrews au observat modalitatile in care gorilele se joaca, socializeaza si se descopera pe sine in timpul procesului cresterii. Cercetatorii au analizat apoi felul in care gorilele isi dezvolta atentia si spiritul competitiv prin intermediul jocurilor cu mingea, saci de piele, crengi si pietre.

" Am fost surprinsi sa descoperim cum gorilele se folosesc de gestica si mimica pentru a mentine atentia pe perioada jocurilor. Daca jocul si-a pierdut din intensitate sau unele gorile si-au pierdut interesul, tovarasii lor de joaca se folosesc de tactici variate pentru a relua jocul si a mentine starea de buna dispozitie din interiorul grupului.

Pe durata jocului gorilele adulte sunt perfect constiente de capacitatile lor fizico- motrice.

Spre exemplu, un mascul solid si puternic isi da intotdeauna seama ca daca se foloseste de intreaga sa forta si indemanare, puii de gorila nu vor fi in stare sa tina pasul cu el in timpul jocurilor si alergarilor, prin urmare va reduce ritmul si intensitatea activitatii pentru ca cei tineri sa aiba parte de distractie. Nu de putine ori i-am vazut pe acesti imensi Silver Backs, cum se dau batuti intentionat pentru a le da satisfactie puilor, femelelor si exemplarelor batrane cu care se joaca", declara cercetatorii.

Sursa : DailyMail

CITESTE SI :