Prima pagină D:News

Harta intergalactica pe intelesul tuturor

01.29.2010 | ● Vizualizări: 573
Harta intergalactica pe intelesul tuturor     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Un profesor universitar de la Harvard a creat o versiune inedita a hartii intergalactice a Caii Lactee, avand drept sursa de inspiratie "umila" harta a metroului londonez.

Samuel Arbesman a desenat harta "Milky Way Transit Authority"pentru a face cunoscute « conexiunile intergalactice vaste sicomplexe » care se intalnesc in Calea Lactee. Scopul sau a fostacela de a populariza aceste informatii intr-un mod accesibil sifamiliar, astfel incat oamenii obisnuiti, care nu au preocupariastronomice, sa le inteleaga.

Ideea realizarii acestei harti i-a venit profesorului Arbesmandupa ce a citit romanul SF "Contact", scris de Carl Sagan, romancare face aluzie la o anumita Mare Statie Centrala cosmica. Aceastatema SF plus harta metroului londonez au dus la nasterea schemei incare fiecare linie corespunde unui brat al galaxiei, iar « statiile» care se afla la mii de ani lumina departare, sunt reprezentate destele, nebuloase sau alte obiecte cosmice.« Prietenii de la universitate ma intreaba, in gluma, de ce nuam pus si semnul "Va aflati aici" pe harta. Eu am insa o atitudinemult mai umila locul nostru, in niciun caz nu ne aflam in centrulUniversului; nici macar in acela al galaxiei », marturisesteprofesorul.

CITESTE SI: