Prima pagină D:News

Harta intergalactica pe intelesul tuturor

Redactia Descopera.ro | 01.29.2010 | ● Vizualizări: 656
Harta intergalactica pe intelesul tuturor     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Un profesor universitar de la Harvard a creat o versiune inedita a hartii intergalactice a Caii Lactee, avand drept sursa de inspiratie "umila" harta a metroului londonez.

Samuel Arbesman a desenat harta "Milky Way Transit Authority" pentru a face cunoscute « conexiunile intergalactice vaste si complexe » care se intalnesc in Calea Lactee. Scopul sau a fost acela de a populariza aceste informatii intr-un mod accesibil si familiar, astfel incat oamenii obisnuiti, care nu au preocupari astronomice, sa le inteleaga.

Ideea realizarii acestei harti i-a venit profesorului Arbesman dupa ce a citit romanul SF "Contact", scris de Carl Sagan, roman care face aluzie la o anumita Mare Statie Centrala cosmica. Aceasta tema SF plus harta metroului londonez au dus la nasterea schemei in care fiecare linie corespunde unui brat al galaxiei, iar « statiile » care se afla la mii de ani lumina departare, sunt reprezentate de stele, nebuloase sau alte obiecte cosmice.« Prietenii de la universitate ma intreaba, in gluma, de ce nu am pus si semnul "Va aflati aici" pe harta. Eu am insa o atitudine mult mai umila locul nostru, in niciun caz nu ne aflam in centrul Universului; nici macar in acela al galaxiei », marturiseste profesorul.

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI