Prima pagină D:News

Primul accelerator nuclear impotriva cancerului

Redactia Descopera.ro | 02.16.2010 | ● Vizualizări: 654
Primul accelerator nuclear impotriva cancerului     accelerator, hadroni, cancer, radioterapie + zoom
Galerie foto (1)

La Pavia, in Italia, a fost deschis primul centru unde tumorele sunt tratate prin ardere.

In Italia, la Pavia a fost inaugurat primul Centru national de Hadronoterapie oncologica (CNAO), unde va fi folosita o supe-raza de carbon si protoni pentru "bombardarea" cancerului si salvarea tesutului sanatos.
Structura inaugurata astazi este a patra din lume de acest tip, dupa cele din Chiba si Hyogo in Japonia si cea din Heidelberg, Germania, si se va concentra in principal asupra tratamentului tumorelor solide rezistente la radioterapie sau neoperabile.Procedura utilizata va consta intr-o radioterapie tintita, care utilizeaza in locul razelor X normale, particulele subatomice numite hadroni.

Particularitatea acestor hadroni este ca sunt capabili sa penetreze in profunzime corpul uman, fara insa a produce daune tesuturilor sanatoase din jurul organului "bombardat". Potrivit specialistilor de la CNAO, "ajung doua sau trei minute de iradiere si in medie circa 10 sedinte cu durata de 25 de minute pentru tratarea unei mari game de boli".
Pana la finele acestui an, la CNAO vor incepe cele dintai teste umane, in care vor fi implicati circa 230 de pacienti. Primele tratamente vor fi facute, insa, de-abia la finele lui 2011, iar Centrul preconizeaza ca va ajunge sa lucreze in regim normal pana in 2013, cand va fi in masura sa trateze circa 3.000 de pacienti pe an, in circa 20.000 de sedinte.
Sursa: ANSA

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI