Prima pagină D:News

In creierul unui pui de gaina

Redactia Descopera.ro | 02.17.2010 | ● Vizualizări: 1790
In creierul unui pui de gaina     gaina, creier, model animal + zoom
Galerie foto (1)

Cum face creierul animal sa recunoasca un lucru ca fiind “insufletit”? Aristotel credea ca este vorba tocmai despre capacitatea obiectului respectiv de a se misca in mod autonom si se pare ca filosoful a avut dreptate. O demonstreaza un studiu al cercetatorilor italieni publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Potrivit unui studiu realizat de Elena Mascalzoni si Lucia Regolin de la Universitatea Padova si Giorgio Vallortigara de la Universitatea Trento, Italia, creierul are capacitatea innascuta de a recunoaste obiectele insufletite bazandu-se pe perceptia miscarii autonome.
Pentru a intelege daca recunoasterea unui obiect miscator la animale este innascuta sau fruct al experientei, cercetatorii italieni au studiat puii de gaina, a caror dezvoltare este mai precoce comparativ cu cea a "puilor" de om nou-nascuti si prin urmare permite un control mai riguros al efectelor experientelor senzoriale.
"Rezultatele noastre demonstreaza ca mecanismul care opereaza distinctia intre fiintele insufletite si cele neinsufletite este innascut", a comentat Vallortigara. In opinia acestuia, existenta acestui model animal deschide acum calea identificarii proceselor cerebrale aflate la baza mintii noastre sociale.
Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Tag-uri: gaina | creier | model animal