Prima pagină D:News

Groapa de gunoi a Atlanticului

02.25.2010 | ● Vizualizări: 580
Groapa de gunoi a Atlanticului     ecologie, ocean, Atlantic, Pacific, gunoi, deseu, plastic + zoom
Galerie foto (1)

Dupa “marea groapa de gunoi a Pacificului”, deja studiata si relativ bine cunoscuta la ora actuala, oamenii de stiinta descopera ca un fenomen asemanator se petrece in Atlantic.

Purtate de curenti, deseurile se acumuleaza intr-o regiune dinnordul Oceanului Atlantic, iar mare parte din "gunoiul" acumulat ereprezentat de fragmente de plastic.

Problema deseurilor din plastic care polueaza Oceanul Atlantic afost, in buna masura, ignorata pana acum, afirma autorii unuistudiu, desfasurat timp de aproape 20 de ani de catre Sea EducationAssociation si ale carui concluzii au fost prezentate recent la oconferinta de oceanologie care a avut loc in SUA.

Cercetatorii au studiat deseurile plutitoare din Atlantic cuajutorul unor plase fine, colectand o mare cantitate de bucati deplastic, majoritatea de mici dimensiuni - cca. 1 cm. In general,este vorba despre materiale plastice cu densitate mica (inclusivresturi de pungi de plastic), folosit in industria bunurilor delarg consum.Peste 80% dintre deseurile colectate au fost gasite intre 22 si38 grade latitudine nordica, fapt care arata ca exista o zona innordul Atlanticului in care aceste resturi se acumuleazapreferential.

Densitatea maxima a deseurilor identificate este de cca. 200.000bucati de plastic pe kilometrul patrat - comparabila cu cea a mariigropi de gunoi din Pacific.

Impactul acestor deseuri asupra formelor de viata marine nu estepe deplin cunoscut, dar se stie ca multe animale inghit fragmentede plastic, ceea ce are consecinte grave asupra lor - in specialasupra pasarilor marine.

Sursa: BBC

CITESTE SI: