Comportamentul social, explicat cu ajutorul Titanicului

04 03. 2010, 12:16

In noaptea de 14 aprilie 1912, in Oceanul Atlantic, in urma scufundarii Titanicului din cauza coliziunii cu un iceberg, si-au pierdut viata 1.517 persoane. Trei ani mai tarziu, pe 17 mai 1915, in timpul Primului Razboi Mondial, transatlanticul britanic Lusitania, in atacat de un scufundator al marinei germane, s-a dus la fund luand cu el 1.198 persoane.

Aceste doua tragedii maritime au fost analizate de cercetatorii de la Universitatea din Zurich si Politehnica din Queensland, pentru a vedea cum circumstante diferite pot influenta comportamentul uman in situatii extreme si nivelul de conformare a persoanelor la normele sociale acceptate la acea vreme.

Confruntarea a fost facuta posibila de faptul ca cele doua tragedii au survenit la distanta mica in timp, intr-un context in care normele sociale puteau fi considerate unifome si au privit doua populati de pasageri foarte asemanatoare din punct de vedere socio-demografic si socio-economic. Chiar si procentul supravietuitorilor a fost similar, de circa 30% in ambele tragedii.

Nava Lusitania s-a scufundat la 18 minute dupa atac si cei care s-au salvat au fost preponderent pasageri barbati cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani. Titanicul, in schimb, s-a scufundat dupa 2 ore si 40 de minute, iar cei care s-au salvat au fost mai ales femei si copii, pierind in principal barbati, sau adulti fara copii. In ambele situatii, capitanii au impartit instructiuni pentru a garanta mai intai salvarea femeilor si a copiilor, iar tipologia persoanelor imbarcate pe ambele nave era in esenta similara.

Potrivit autorilor studiului, diferenta semnificativa trebuie pusa pe seama presiunii exercitate de factorul-timp, care poate influenta in mod determinant comportamentul uman in situatii extreme in care se afla in joc supravietuirea. In circumstante in care timpul disponibil este foarte scurt, cum a fost cazul cu Lusitania, instinctul de a fugi domina literalmente comportamentul initial; acesta este blocat si depasit de un comportament pro-social doar atunci cand creierul are timp sa-si regaseasca o situatie de homeostaza.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: