Prima pagină D:News

A fost fotografiat vantul generat de o gaura neagra

Redactia Descopera.ro | 03.08.2010 | ● Vizualizări: 825
A fost fotografiat vantul generat de o gaura neagra     gaura neagra, galaxie, raze X, telescop, Calea lactee, Soare + zoom
Galerie foto (1)

Pentru prima oara, a fost fotografiat exceptionalul vant generat de gaura neagra aflata in centrul unei galaxii, cel care “matura” gazul interstelar cu o viteza de peste un milion de kilometri/ora.

Spectaculoasa imagine a fost obtinuta combinand fotografiile capturate de trei telescoape. Structura in spirala a galaxiei, cu gazul care este impins de vant, reiese din imaginile cu raze X captate de telescopul spatial Chandra, din cele optice preluate de telescopul spatial Hubble si cele ale radiotelescoapelor din cadrul Very Large Array, din New Mexico.

Galaxia maturata de vant se numeste NGC 1068 si este una dintre cele mai stralucitoare si mai apropiate de Terra, de care o despart doar 50 milioane de ani-lumina, iar in centrul ei se afla o gaura neagra de doua ori mai mare decat cea aflata in centrul Caii Lactee.

Potrivit expertilor de la NASA, tocmai aceasta gaura neagra este cea care genereaza vantul: cand gazul prezent in galaxie este reabsorbit de gaura neagra, este si accelerat si incalzit. Totusi, o parte din el este impinsa in afara cu o viteza incredibila. Se considera, de exemplu, ca astfel de procese pot impinge la cel putin 3.000 de ani-lumina de gaura neagra o cantitate de gaz egala cu numeroase mase ale Soarelui nostru.

SURSA: ANSA

CITESTE SI: