Prima pagină D:News

Statia Spatiala pe discul solar, surprinsa de DESCOPERA.ro

Redactia Descopera.ro | 04.01.2010 | ● Vizualizări: 163
Statia Spatiala pe discul solar     SSI, statia spatiala internationala, NASA, ESA, programe spatiale + zoom
Galerie foto (4)

Un eveniment foarte greu de observat s-a produs in dimineata zilei de 1 aprilie. Statia Spatiala Internationala (SSI) a traversat discul Soarelui pentru doar 1 secunda si jumatate.

Fenomenul se petrece zilnic, dar banda de pe Pamant, de unde poate fi observat, este de doar 8-9 km latime! Distanta la care s-a aflat Statia Spatiala Internationala (SSI) fata de punctul observatiei a fost de 970 km, lungimea statiei fiind de doar 73 de metri. Cu alte cuvinte, pentru a obtine imagini cu tranzitul navetei-laborator, astronomul DESCOPERA.ro Catalin Beldea a facut o scurta incursiune in sudul tarii, mai exact pina la intrarea in satul Mitreni, Calarasi.

Cu 4 kilometri mai la sud sau mai la nord, trecerea nu putea fi observata. Datorita vitezei de 27.000 km/h cu care zboara Statia Spatiala Internationala, sincronizarea declansarii fotografiilor trebuie sa fie exemplara. Tranzitul s-a produs la ora 8:39:28 si a durat, cum spuneam, sub 2 secunde. In stinga SSI (forma literei H se datoreaza dispunerii panourilor solare) putem vedea o pata solara, de 2-3 ori mai mare fata de diametrul Terrei.

Multumiri speciale meteorologilor Oana Gherase si Teodora Cumpanasu pentru acuratetea prognozei meteo.

foto: Catalin Beldea

Descopera lumea in care traiesti: