Prima pagină D:News

Botoxul iti distruge emotiile

Redactia Descopera.ro | 04.04.2010 | ● Vizualizări: 259
Botoxul iti distruge emotiile     toxina botulinica, emotii, mimica, chip + zoom
Galerie foto (1)

Ce este o emotie si ce raport exista intre aceasta si expresivitatea chipului? Rezultatele unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Wisconsin-Madison, Statele Unite, prezentat recent la reuniunea anuala a “Society for Personality and Social Psychology”, arata ca utilizarea toxinei botulinice poate influenta modul de procesare a anumitor emotii.

In mod deosebit, s-a dovedit ca persoanele supuse unor tratamente cu botox pentru atenuarea ridurilor in partea superioara a fetei intampina dificultati nu numai in a-si manifesta o stare de insatisfactie, ci au nevoie de mai mult timp pentru a intelege valenta emotionala a expresiilor verbale corespunzatoare unor emotii negative, precum ostilitatea, frica, furia.

Nu s-a inregistrat insa nicio modificare a capacitatii subiectilor implicati in studiu de a recunoaste imediat emotiile pozitive, speranta, dorinta, bucurie, fericire.

Ideea ca exista o corespondenta bi-univoca intre expresiile chipului si emotii a insotit pe tot parcursul anilor '80 programele de cercetare din sfera psihologiei comportamentului non-verbal. "Multa vreme neurologii s-au intrebat daca emotiile se formeaza in creier si se transmit chipului sau invers. Acum stim ca ambele ipoteze sunt valabile: corpul, muschii care contribuie la mimica, participa la formarea emotiilor, iar cele doua sisteme se influenteaza reciproc", a comentat Massimo Signorini, chirurg plastic la Institutul Dermatologic European.

Studiul realizat de psihologii americani confirma in mod indirect ipoteza feedback-ului facial: expresia chipul este intim legata si de capacitatea de a "simti" si a recunoaste emotiile. "In mod normal, creierul poate transmite niste semnale la periferie pentru a incrunta fruntea , si intensitatea incruntarii este la randul ei retransmisa la creier. Atunci insa cand acest circuit se intrerupe, intensitatea emotiilor si capacitatea noastra de a le intelege este alterata sau distrusa", considera Arthur Glenberg, profesor de psihologie la Universitatea Wisconsin-Madison.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI: