Factorul “sushi”

09 04. 2010, 11:45

Bacteriile intestinale ale japonezilor produc o anumita enzima care ajuta la digerarea algei rosii atat de utilizate in bucataria japoneza. Potrivit cercetatorilor de la Station Biologique Roscoff din cadrul Universitatii Marie Curie din Paris, bacteria nipona in chestiune (Bacteroides plebeius) ar fi capatat genele necesare de la o alta bacterie marina (Zobellia galactanivorans), prin intermediul unui mecanism cunoscut sub numele de "transfer genetic orizontal".

"Tranferul orizontal de gene la microbii din intestin a fost suspectat in multe cazuri. Aceasta este insa prima oara cand s-a observat o bacterie care castiga o noua nisa ecologica gratie unei bucati de ADN dobandite prin contactul cu alte microorganisme digerate impreuna cu sushi-ul", a explicat chimistul Mirjam Czjzek, co-autoare a unui articol pe aceasta tema, publicat de revista Nature.

Populatia bacterica din intestinul uman este constituita din trilioane de microbi care isi au acolo "domiciliul stabil", dar si de bacterii tranzitorii, ingerate odata cu mancarea. Multe dintre acestea sunt utile "gazdei": asimilarea din partea organismului de polizaharide (prezente in multe legume si fructe) de exemplu, nu ar fi posibila fara interventia microbilor intestinali.

Studiind bacteria marina "Zobellia galactanivorans", echipa de biologi condusa Czjzek a identificat o noua clasa de enzime (denumita β-porphyranaza), in masura sa "farame" carbohidratii algelor rosii, printre care si una specializata in alga rosie. Cercetatorii au studiat apoi baza de date a proteinelor, ajungand la concluzia ca enzimele β-porphyranaze sunt produse de organismele marine si de o singura bacterie terestra: B. plebeius.

Dupa ce au analizat bacteriile a 13 voluntari apartinand unor vechi familii japoneze si 18 nord-americani, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca genele specializate in aceasta alga sunt prezente in cantitate mare la japonezi, dar le lipsesc aproape cu desavarsire americanilor.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: