Prima pagină D:News

Speranta de viata, la nivel global, a ajuns la 68 de ani

Redactia Descopera.ro | 04.12.2010 | ● Vizualizări: 678
Speranta de viata, la nivel global, a ajuns la 68 de ani     medicina, sanatate, boala, cancer, speranta de viata, Africa, HIV, SIDA + zoom
Galerie foto (1)

In ultima jumatate de secol, speranta de viata a crescut accelerat, arata un raport al Organizatiei Natiunilor Unite.

In perioada 1950-1955, speranta de viata, la nivelul intregii populatii a globului, era de 47 de ani. In schimb, in 2005-2010 cifra a ajuns la 68.

Cresterea se datoreaza imbunatatirilor in domeniul nutritiei si al igienei, precum si vaccinurilor si tratamentelor destinate combaterii mai multor maladii infectioase si parazitare.

Speranta de viata a crescut foarte mult in tarile in curs de dezvoltare, unde este, in prezent, de 66 de ani, fata de 41 de ani, cat era in 1950-1955.

Cea mai scazuta cifra se inregistreaza in Africa, unde HIV si boala asociata, SIDA, sunt, dupa parererea specialistilor, principalii factori care mentin speranta de viata la un nivel redus - 55 de ani.

Raportul ONU mai arata ca principala cauza a deceselor, la nivel global, nu mai sunt bolile transmisibile (contagioase), ci boli netransmisibile precum cancerul si insuficienta cardiaca.

Sursa: CBC

CITESTE SI: