Prima pagină D:News

Ununseptium, noul element chimic supergreu descoperit de rusi

Redactia Descopera.ro | 04.12.2010 | ● Vizualizări: 1276
Ununseptium, noul element chimic supergreu descoperit de rusi      no tags + zoom
Galerie foto (2)

Savantii rusi au anuntat recent obtinerea unui nou element chimic de sinteza, numarul 117, ultima realizare in cadrul unei ample incercari de a crea elemente “supergrele” in laborator.

O echipa de cercetatori condusa de Yuri Oganessian, de la Institutul Joint pentru Cercetari Nucleare, din Dubnam, Rusia, a derulat un experiment de bombardare a atomilor de calciu-48, un izotop cu 20 de protoni si 28 de neutroni, cu atomi de berkeliu-249, avand in componenta sa 97 de protoni si 152 de neutroni. Coliziunea a condus la eliberarea neutronilor, pentru a crea doi izotopi ai unui element cu 117 protoni, unul cu 176 de neutroni si celalalt cu 177.


Noul element, denumit provizoriu Ununseptium, se incadreaza in tabelul periodic al elementelor pe pozitia dintre elementele 116 si 118, ambele deja descoperite. Asemenea elemente supergrele sunt, in general, puternic radioactive si se descompun aproape instantaneu. Totusi, elementul proaspat descoperit aduce confirmari convingerilor oamenilor de stiinta, conform carora elementele supergrele pot fi stabilizate in formatiuni unde atomii lor sa isi mentina pentru un timp mai indelungat pozitia.

Sursa: Weid

CITESTE SI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI: