Prima pagină D:News

Gradina stelelor gigantice

Redactia Descopera.ro | 04.14.2010 | ● Vizualizări: 485
Gradina stelelor gigantice     stele, nebuloasa, constelatie, soare, telescop + zoom
Galerie foto (1)

O gradina unde “infloresc” stele gigantice: aceasta imagine poetica descrie cel mai bine descoperirea facuta de satelitul Herschel al Agentiei Spatiale Europene (Esa), care a scos la lumina un colt extraordinar al nebuloasei Rosetta, aflata in constelatia Unicornului.

Astronomii europeni au identificat la varful unor gigantice structuri cosmice asemanatoare unor coloane, un adevarat "leagan" al astrelor aflate inca in formare. Acestea, potrivit calculelor, vor atinge dimensiuni de zece ori mai mari decat cea a Soarelui (cele observate pana acum, desi tinere, au o dimensiune dubla fata de cea a astrului solar).

Exceptionala descoperire a fost posibila gratie dimensiunilor record ale Observatorului Spatial European (care dispune de cea mai mare oglinda montata vreodata pe un telescop orbitant, cu diametrul de 3,50 metri), si a faptului ca acesta este capabil sa surprinda in infrarosu chiar si emisiile cele mai "plapande" emise de pulberi si gaze "reci", dovada a unei "sensibilitati" pana acum neegalate.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: