Prima pagină D:News

Incepe cea mai mare expeditie romaneasca din toate timpurile

Redactia Descopera.ro | 04.14.2010 | ● Vizualizări: 613
Incepe cea mai mare expeditie romaneasca din toate timpurile     no tags + zoom
Galerie foto (1)

“O expeditie arctica complexa si dificila, o aventura totala si o provocare la fel de mare ca ascensiunea in premiera romaneasca a Everestului, de acum 15 ani” – Ticu Lacatusu, jumatatea echipei EcoGreenland.

Astazi, 14 aprilie 2010, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta in holul Muzeului Geologic, din Bucuresti, Ticu Lacatusu, aplinistul roman cu cele mai mari performante, a anuntat organizarea unei expeditii in premiera pentru Romania, traversarea Groenlandei pe schiuri. Pe numele sau intreg Constantin Lacatusu, temerarul va pleca in noua aventura alaturi de colegul si prietenul sau Cornel Coman, pe data de 18 aprilie, intr-o expeditie indrazneata intitulata EcoGreenland.

Traseul celor doi, de aproximativ 600 kilometri, cu 100 de kilometri mai lung decat cel din prima traversare a Groenlandei, expeditie a exploratorului norvegian Fridtjof Nansen, va fi parcurs in intregime pe schiuri si fara sprijin din exterior. Traseul expeditiei in timp real, ca si multe stiri si noutati despre cei doi alpinisti romani, vor putea fi gasite pe www.lacatusu.ro, intr-o noua prezentare, ce va fi lansata odata cu plecarea catre Groenlanda.

Expeditia este o mare provocare pentru exploratorii si alpinistii zilelor noastre si reprezinta una dintre cele mai mari aventuri polare, alaturi de traversarea Antarcticii. Traversarea va avea loc aproximativ pe linia Cercului Polar de Nord si nu va exista niciun sprijin exterior pentru aprovizionare sau alte necesitati imediate. Toate echipamentele si proviziile alimentare, in greutate totala de circa 200 kilograme, vor fi transportate cu ajutorul saniilor. Orientarea se va realiza prin GPS, iar legatura cu exterioriul, vitala pentru situatii de extrema urgenta, va fi mentinuta prin radio si telefon prin satelit.

Pericolele principale la care vor fi expusi cei doi aventurieri sunt vantul puternic, crevasele de pe traseu, oboseala generata de efortul intens si continuu si, nu in ultimul rand, nedoritele dar posibilele intalniri cu ursii polari. Conform cel doi experti, sansele ca expeditia sa fie intrerupta, dintr-o sumedenie de motive, exista si pot porni de la defectarea unora dintre echipamente si sfasierea cortului, pana la atacurile mai intotdeauna letale ale ursilor. Pentru asemenea situatii sumbre, romanii dispun de un dispozitiv de urgenta, pe care, activandu-l, vor emite continuu, timp de 24 de ore, un semnal SOS prin satelit, ce va comunica pozitia lor exacta si va mobiliza in cel mai scurt timp o echipa de salvare in acea directie.

Ar mai merita mentionate faptul ca alpinistii nostri vor transporta cu ei orice deseuri menajere produc, nelasand vreo urma pe teritoriul Groenlandei, schiurile speciale, cu piele de foca pe suprafata de contact cu zapada, ce nu permite alunecarea inapoi, ci numai avansul si, nu in ultimul rand, faptul ca, poate contrar aparentelor, Ticu Lacatusu si Cornel Coman doresc foarte mult sustinerea morala a concetatenilor lor si ar vrea sa stie ca macar cei care le inteleg si le apreciaza efortul vor fi aproape de ei cu un gand bun si cu sufletul. Expeditia va dura aproape o luna si jumatate si nu ne ramane decat sa le urma succes celor doi si sa ii asteptam pentru o noua intalnire, in cadrul careia ne vor povesti realizarile si situatiile cu siguranta demne de povestit prin care vor fi trecut.

CITESTE SI:

DESCOPERA lumea in care traiesti: