Prima pagină D:News

Cat masoara cea mai lunga cometa?

Redactia Descopera.ro | 04.20.2010 | ● Vizualizări: 383
Cat masoara cea mai lunga cometa?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In luna ianuarie a anului 2007, astronomi si oameni obisnuiti din intreaga lume au fost martorii trecerii prin aproierea Terrei a celei mai mari si mai stralucitoare comete observate din anul 1965 pana in prezent. Cometa McNaught, dupa cum a fost botezata de specialisti, a putut fi observata cu ochiul liber in unele locuri, chiar pe timpul zilei. La prima vedere, gigantica cometa avea o coada vizibila la 35 de grade in capul vizual uman, aproximativ de dimensiunea combinata a 70 de Luni aliniate una langa alta pe cerul noptii. In prezent, cercetatorii Agentiei Spatiale Europene sustin ca au reusit sa calculeze dimensiunea reala a cometei McNaught.

Cand o cometa care traverseaza sistemul nostru solar se apropie de Soare, caldura acestuia vaporizeaza o parte din gheata si rocile care alcatuiesc cometa, transformandu-le in praf si aburi, fenomen in urma caruia cometele isi datoreaza "cozile" lor lungi si luminoase.

Pe langa acest aspect important, cometele prezinta cozi invizibile alcatuite din gaze transformate sau plasma, ambele interactionand cu vanturile solare. In cazul cometei McNaught, astromii din cadrul Royal Astronomical Society din Glasgow, Scotia, au calculate ca fluxul vanturilor din coada cometei atingeau viteza uluitoare de 400 kilometri pe secunda, iar "corpul" central al cometei masura nu mai putin de 25 kilometri lungime.

Sursa: National Geographic

CITESTE SI :