Prima pagină D:News

Ce s-ar intampla daca ar erupe Vezuviul

Redactia Descopera.ro | 04.26.2010 | ● Vizualizări: 7262
Ce s-ar intampla daca ar erupe Vezuviul     vezuviu, vulcani, eruptie + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu realizat de un broker international de asigurari pune vulcanul din Italia pe primul loc intr-un top 10 al celor mai periculosi din Europa.

Desi Eyafjallajokull inca se mai afla in centrul atentiei, numele vulcanului islandez nici macar nu se afla pe lista celor 10 cei mai periculosi din Europa. Potrivit estimarilor continute in documentul "Insurance Risks from volcanic Eruptions in Europe", un raport recent comandat de Willis Research Network (Wnr), un parteneriat public-privat fondat de brokerul international de Willis Group Holdings, pe primul loc ca grad de risc se afla Vezuviul: o eventuala eruptie a acestuia ar putea provoca 8.000 de victime, 13.000 de raniti si daune in valoare de 24 mld dolari.

Studiul, in cadrul caruia a fost analizata activitatea a zece vulcani din Europa, aflati in zone cu o populatie "expusa" de peste 10.000 de persoane, ar putea servi ca baza pentru crearea de modele detaliate de risc in domeniul asigurarilor, pana acum inexistente, si nu numai pentru eruptiile vulcanice din Europa, ci la nivel mondial.

Evaluarea riscului vulcanic in Europa descrie efectele asupra populatiei afectate in cazul unei caderi de 25 cm de cenusa, cauzata de o eruptie de mari dimensiuni. Vezuviul a fost pus de specialistii in asigurari pe primul loc in topul celor mai periculosi vulcani intrucat in imprejurimile lui exista cea mai mare populatie expusa, egala cu 1,7 mil persoane, si cea mai ridicata valoare rezidentiala, de ordinul a 50 mld de euro.
Sursa: Galileo

CITESTE SI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI:

Tag-uri: vezuviu | vulcani | eruptie