Prima pagină D:News

Bauturile energizante actioneaza chiar de la nivelul papilelor gustative

Redactia Descopera.ro | 05.05.2010 | ● Vizualizări: 76
Bauturile energizante actioneaza chiar de la nivelul papilelor gustative     bautura energizanta, efectul placebo, muschi, papile gustative + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu, asa-numitele “energy drink”, atat de apreciate de sportivi, dar nu numai, au o actiune energizanta instantanee, imediat ce intra in contact cu receptorii aflati pe limba consumatorului. Cu alte cuvinte, ajunge chiar si o sorbitura, pentru ca muschii sa devina mai puternici.

Nu este o consecinta a efectului placebo, e explicat autorul descoperirii, Nicholas Gant de la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda, ci pare mai curand efectul unei legaturi nervoase directe intre papilele gustative si muschi; creierul detecteaza semnalul "sosirii carburantului", si raspunde la el potentandu-si activitatea in zonele dedicate controlului motoriu. Prin urmare, muschii primesc imediat o explozie de energie, chiar inainte ca zaharurile sa fie digerate, a explicat Gant, intr-un articol publicat in revista "Brain Research".

Intr-o prima faza a studiului sau, cercetatorul a descoperit ca nici macar nu este nevoie ca bautura sa fie inghitita de consumator pentru ca efectul energizant sa se produca, ajunge daca acesta isi "racoreste" gura si apoi o scuipa; in cea de-a doua faza, el a tinut sub observatie activitatea cerebrala a 16 voluntari pe parcursul acestei "operatiuni". Concluzia? "Este ca si cum receptorii gustativi din gura ar comunica imediat musculaturii obosite mesajul <continuati efortul, vine benzina>", a comentat Gant.
Sursa: ANSA

CITESTE SI: