Inchisoarea norvegiana Halende, penitenciar sau statiune de relaxare? (FOTO)

05 05. 2010, 12:50

A doua inchisoare ca marine din Norvegia a costat 252 milioane de dolari pentru a fi construita si zece ani au fost necesari pentru completarea ei, dar rezultatul este impresionant. Cei 252 de prizonieri aflati in custodia penitenciarului Halende traiesc in camere de 12 metri patrati, echipate cu televizoare LCD, cu mobila moderna si cabine de dus generoase.



In locul mirosului pestilential prezent in majoritatea puscariilor, singurele miresme ce razbat din penitenciarul norvegian sunt cele din bucatariile modern utilate, unde detinutii iau lectii de gastronomie. Centrul cultural al penitenciarului dispune de un studio de inregistrare, de librarie, sera, ateliere de lucru, sali de clasa, o sala de sport bine dotata si de un laborator.

Celulele si diversele incaperi de la Halende sunt decorate cu picturi originale, ale caror costuri insumate se ridica la suma de un milion de dolari. Exista chiar si o casa separata, cu doua camere, unde prizonierii isi pot petrece timp cu familiile lor, in intervalele de vizitare.



Are Hoidal, guvernatorul inchisorii, sustine ca sistemul penitenciar norvegian se concentreaza pe respect si pe drepturile omului, asa ca nu vede nimic neobisnuit in Halende. Putem deduce ca oamenii duc o viata minunata in Norvegia, pentru ca in multe alte locuri din lume, cetatenii s-ar alinia la coada sa comita infractiuni, doar pentru a putea fi "incarcerati" la un asemenea penitenciar.

Sursa Odditycentral

Sursa foto: Drugoi

CITESTE SI:

DESCOPERA TRAVEL. Descopera lumea in care traiesti!