Prima pagină D:News

Scriitorul Mark Twain face dezvaluiri socante la un secol dupa moarte

Redactia Descopera.ro | 05.25.2010 | ● Vizualizări: 98
Scriitorul Mark Twain face dezvaluiri socante la un secol dupa moarte     no tags + zoom
Galerie foto (1)

La fix 100 de ani dupa ce zvonul decesului marelui scriitor american a fost confirmat, una dintre dorintele de pe urma ale lui Mark Twain se implineste, in sfarsit: publicarea unei autobiografii revelatoare, extinse si fatise, realizarii careia parintele lui Tom Sawyer si al lui Huckleberry Finn i-a devotat ultima sa decada de viata.

Creatorul coloratelor personaje, dar si al majoritatii maximelor citate in limba engleza, a lasat in urma 5.000 de pagini needitate de memorii, la momentul mortii sale, in 1910, dimpreuna cu adnotari scrise de mana, conform carora nu isi vroia amintirile in biblioteci timp de cel putin un secol.

Dar termenul solicitat tocmai s-a implinit, iar in noiembrie acest an, Universitatea Berkeley, din California, unde manuscrisul este pastrat intr-un seif, va elibera primul volum autobiografic al lui Mark Twain. Eventuala trilogie va contine aproximativ o jumatate de milion de cuvinte si va arunca o noua lumina asupra indragitului scriitor american.

Eruditii se impart in doua tabere, atunci cand vine vorba despre intelegerea motivelor lui Twain cu privire la serioasa amanare a dezaluirii amintirilor sale. Unii pun aceasta decizie pe seama dorintei autorului de a vorbi liber despre chestiuni religioase si politice ale vremii. Altii sunt de parere ca trecerea timpului ar fi prevenit lezarea unora dintre prietenii lui Mark Twain prin cele scrise de el.

Sursa: Independent

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI: