Prima pagină D:News

Nu exista viata dupa moarte – e doar o iluzie

06.02.2010 | ● Vizualizări: 5569
Nu exista viata dupa moarte – e doar o iluzie     viata, moarte, experienta din pragul mortii, creier, impuls electric, moarte clinica + zoom
Galerie foto (2)

Medici din mai multe universitati si spitale de prestigiu din toata lumea sustin ca au identificat cauzele asa numitelor „experiente din pragul mortii” si se declara convinsi ca nu este vorba de experiente metafizice si de dovezi ale unei lumi de dincolo ci, mai degraba, de o reactie involuntara a creierului inainte de a-si opri toate functiile.

Studiile efectuate asupra mai multor pacienti aflati in fazaterminala au demonstrat prezenta unei activitati electrice deamploare la nivelul creierului in momentele premergatoare mortii,acesta fiind si motivul pentru care cei care isi revin vorbesc deprezenta unor lumini puternice, a senzatiei de parasire apropriului trup si de intalniri cu persoane decedate.

"Noi credeam ca experientele din pragul mortii sunt cauzate deaceasta descarcare electrica, necunoscuta pana in prezent, dinmomentul in care creierul incepe sa ramana fara oxigen", sustineLakhmir Chawla, specialist neurolog din cadrul Universitatii GeorgeWashington. "In momentul in care fluxul sagvin scade, iar oxigenulnu mai ajunge la creier, celulele nervoase transmit un ultim impulselectric. Acesta porneste intr-o anumita parte a creierului si serevarsa ca o cascada, dand victimelor senzatiile extrasenzorialedin ultimele lor secunde de viata", a adaugat specialistul."Vedem moartea ca pe un moment limita, fara sa realizam ca estedoar un proces natural, si inca unul reversibil. Moartea intervinein momentul in care inima inceteaza sa mai bata. Ganditi-va, insa,ca medicina moderna poate resuscita oameni a caror inima s-a opritde cel putin 3-4 ore. Sunt convins ca experientele din pragulmortii sunt traite de multi dintre noi dar, pur si simplu, nu ni leputem aminti", declara si Sam Parnia, medic in cadrul CentruluiMedical Cornwell din New York si, totodata, cercetator alUniversitatii din Southampton.

Cei doi experti sunt de parere ca descoperirile lor nu sunt decatun prim pas in intelegerea proceselor care au loc la nivelulcreierului in momentul mortii si ca studiile trebuie sa continuepentru intelegerea deplina a acestor fenomene.

Sursa: Times

CITESTE SI: