Prima pagină D:News

Istoria Egiptului a fost reconstruita cu ajutorul plantelor

Redactia Descopera.ro | 06.21.2010 | ● Vizualizări: 651
Istoria Egiptului a fost reconstruita cu ajutorul plantelor     Egiptul Anctic, piramida, cronologie, plante + zoom
Galerie foto (1)

Prin intermediul analizei carbonului radioactiv prezent in resturi vegetale descoperite in Valea Nilului, un grup de cercetatori de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, a reusit sa stabileasca cu mai multa precizie cronologia evenimentelor istorice.

Desi cronologia evenimentelor din istoria Egiptului Antic este in esenta precisa, fixarea unei date absolute a fiecaruia dintre ele a starnit in mai multe ocazii controverse aprinse. Acum insa, pornind de la patrimoniul muzeal, echipa de cercetatori condusa de Christopher Bronk Ramsey a aplicat metoda radiocarbonului la 211 exemplare de material vegetal (seminte, tulpini, fructe si fibre textile), obtinute din plante cu ciclu de viata scurt, crescute in Valea Nilului in epoci diferite.

Dupa ce au integrat datele intr-un model matematic dezvoltat ad hoc, ei au reusit sa inscrie anumite evenimente istorice in intervaluri de timp foarte precise. In mare, rezultatele au confirmat vechia cronologie, insa au existat si exceptii; de exemplu, dinastia Djoser, faraonul Regatului Antic care a construit prima piramida, a fost retrodatata intre anul 2691 si 2625 i.Ch, fata de 2667 si 2592 i.Ch, cum se credea. Si Noul Regat pare a fi mai "batran" decat reiesea din calculele anterioare: data infiintarii s-ar situa intre 1570 si 1544 i.Ch, desi in carti este incris anul 1530 i.Ch.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: